Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Realia

Skapad 2016-06-21 14:13 i Ugglums skola Partille
Grundskola 7 – 9 Engelska

Innehåll

Beskrivning

Detta dokument belyser förmågan "Reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används".

Dokumentet beskriver vad förmågan innebär och hur du kan arbeta för att förbättra den. Du finner det på två olika sätt:

  • under flikarna "Kunskaper" och "Underlag"
  • under flikarna "Planering" och "Pedagogiska planeringar"

Från och med årskurs 6 kan du också se hur du befinner dig i förhållande till kunskapskraven i den tillhörande kunskapskravs-matrisen. Du finner den under flikarna "Planering" och "Bedömningsmatriser".

Du kan finna eventuell historik i "Arkiv".

Vad innebär förmågan?

Hur ser skolsystemet ut i Kanada? Vilket statsskick har Jamaica? Hur är det att fira jul på Nya Zeeland? Ju mer du vet om hur den engelskspråkiga världen ser ut och fungerar, desto större möjligheter har du att kunna se samband mellan händelser och företeelser, delta i diskussioner och dela med dig i dina texter.

Ingen kan veta allt, men ju mer du vet, desto mer utförlig kan du vara i dina beskrivningar och desto mer utvecklade kan du göra dina jämförelser mellan de olika länderna.

Vad kan du göra för att utveckla din förmåga?

Du måste inte fysiskt resa till andra engelskspråkiga länder för att kunna reflektera över hur livet där kan se ut.

Genom nyheter, artiklar, filmer och dokumentärer i tv, radio, tidningar och på internet kan vi hela tiden bli uppdaterade om vad som händer i den engelskspråkiga världen.

I Sverige är den största delen av utbudet som vi matas med främst fokuserat på USA och England, men information om de andra länderna som inte nämns lika ofta finns om du vet var du ska leta. Google är då din bästa vän, men tänk på att det är viktigt att kunna söka metodiskt. Att göra det är i sig en konstform och därför är det viktigt att du ber om hjälp när du är osäker.

När du väl har informationen så gäller det för dig att kunna använda den till att kunna diskutera och göra jämförelser. Här har du användning av det som du lärt dig många andra ämnen som till exempel svenska och SO när du deltagit i diskussioner och skrivit uppsatser.

 

 

Likheter & kontraster

Venn-diagrammet till höger representerar de olika delarna i en tydlig jämförelse mellan länder eller kulturer. Du kan alltså lyfta fram dels det som skiljer dem åt, dels de likheter som finns. Detta kan då förstås gälla både stort och smått, från statsskick till påskfirande, från rättssystem till skoluniform.

 

Du kan jämföra med och redogöra för egna erfarenheter.

Du kan också jämföra med och redogöra för sådant som du lärt dig från till exempel nyheter, böcker och filmer.


http://lrbloggar.se/annikasjodahl/att-reflektera-kring-realian-med-hjalp-av-en-skrivmall/
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: