Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

7 - 9

Läsförståelse

Ugglums skola 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 5 december 2022

Beskriv arbetsområdet för eleven här. Ingressen kan rama in arbetsområdet och/Den här lektionen förklarar förmågan som i kursplanen i engelska beskrivs "förstå och tolka innehållet i olika slags texter" och i samband med den, "'använda språkliga strategier för att förstå". Lektionen beskriver vad förmågan innebär och hur du kan arbeta för att förbättra den.ller väcka elevens nyfikenhet.

Beskrivning

Den här lektionen förklarar förmågan som i kursplanen i engelska beskrivs "förstå och tolka innehållet i olika slags texter" och i samband med den, "'använda språkliga strategier för att förstå". Lektionen beskriver vad förmågan innebär och hur du kan arbeta för att förbättra den. Du finner lektionen under fliken "Planering". Välj ämne "Engelska".

 

Från och med årskurs 6 kan du också se hur du befinner dig i förhållande till kunskapskraven i den tillhörande matrisen. Du finner den under flikarna "Planering" och "Matriser". Du kan finna eventuell historik i "Arkiv".

 

 

Vad innebär läsförståelse?

Ordet läsförståelse kan precis som hörförståelse låta självförklarande och till viss del är det också det, men det finns också delar som inte är fullt lika självklara. Skolverkets webbplats beskriver det, lite förenklat, så här:

 

  • Du behöver kunna upptäcka viktiga ord och sammanhang i det som du läser.
  • Det innebär också att du behöver kunna anpassa dig. Om du till exempel läser en skönlitterär bok gör du ju säkert det på ett annat sätt än om du läser en nyhetsartikel eller en instruktion.
  • När du har upptäckt dessa viktiga ord och sammanhang behöver du också kunna dra slutsatser om innehållet. Det kan också handla om att uppfatta det som är underförstått genom attityder, perspektiv och syfte. Det som ibland kallas att läsa mellan raderna.
  • Om det handlar om mycket information på en och samma gång så är det viktigt att kunna överblicka och strukturera den och att ha en idé om hur du ska göra för att ta reda på det som är intressant för dig.

 

 

Vad kan du göra för att utveckla din läsförståelse?

För att förstå en text behöver du strategier. Du har och använder redan strategier. Vissa är du medveten om och andra använder du utan att tänka på dem. Ju mer utmanande en text är, desto viktigare är det att veta vilka strategier som finns så att du kan välja de som du behöver mest.

 

Det är svårt att kort sammanfatta det du behöver veta i det här dokumentet. Men det finns bra källor som du kan vända dig till, bland andra Pluggkoden: Strategier för läsning och webbplatsen British Council som du kan läsa mer om lite längre ned i dokumentet.

 

Interaktiva webbplatser

Om du vill fokusera på att utveckla din läsförståelse (och samtidigt din engelska i största allmänhet) så kan du göra flera saker, både i skolan och hemma. Det finns otaliga webbplatser med färdiga övningar och här ska vi börja med att titta närmare på två som du kommer att stöta på både under lektioner och i läxor.

 

Readtheory är en webbplats som kan vara till stor hjälp när det kommer till din utveckling i läsförståelse.

 

Det är en interaktiv webbplats där du får analysera texter och svara på frågor om dem. Nivån på texten som du får läsa bestäms av hur väl du lyckades svara på frågorna om den förra. Texternas svårighetsgrad bestäms alltså av din nivå och ökar i takt med din förmåga att hantera dem.

 

Den första gången som du loggar in får du göra ett förtest som tar ca 15-20 minuter. Utifrån resultatet får du sedan texter som ska vara lagom utmanande för just dig. Klicka på ikonen ovan för komma till webbplatsen.

 

 

En av de mer omfattande webbplatserna är British Council. Utöver läsförståelse täcker den in även övriga förmågor och därför finns den länkad även under motsvarande dokument för tala, skriva och lyssna. Även denna webbplats är interaktiv. Klicka på ikonen ovan för att komma direkt till övningarna.

 

Övningarna är nivåindelade enligt CEFR (Common European Framework of Reference). Om du klickar på bilden nedan kommer du till ett test som kan vara till hjälp för dig att hitta din nivå.

 

Utöver övningar i läsförståelse kan du, som nämndes ovan, på samma webbplats hitta artiklar med tips och strategier kring olika typer av läsförståelseprov som till exempel “multiple choice” och “open-ended questions”.

 

De är uppdelade i vad du kan tänka på både före provet och efter provet. Följ länken till "Reading Exams" och läs mer. Vi tittar också närmare på detta i samband med de prov som vi gör i skolan och funderar på vilka strategier som passar till just det prov som du har framför dig.

 

 

Det klassiska och kanske också på många sätt det bästa sättet att utveckla din läsförståelse är förstås att läsa engelskspråkig skönlitteratur.

 

Det enklaste (och billigaste) sättet att hitta en bok är att ta dig till ett bibliotek, men det kan dock vara en svår uppgift att hitta rätt bland alla titlar. Här kommer bibliotekarierna in. De är uppdaterade i vad som finns och dessutom utbildade i att guida dig till rätt bok.

 

Om du inte vill ta dig till ett bibliotek kan du ta datorn eller surfplattan till hjälp. Googla till exempel "read English literature online" och du kommer att få otaliga träffar att välja mellan. Vill du ha hjälp att välja kan det vara en bra idé att vända dig till en webbplats med boktips.

 

Det kan också vara en bra idé att läsa om en bok som du redan har läst (på svenska eller engelska spelar ingen roll) och som du verkligen tyckte om. Du kommer säkert att upptäcka nya detaljer vid en andra läsning.

 

Oavsett vad du är intresserad av kan du hitta massvis av material på internet. Du kan till exempel läsa bloggar, artiklar och om du vill uppdatera dig om vad som händer i Sverige kan du läsa engelskspråkiga svenska nyheter på webbplatsen The Local. Klicka på ikonen för att komma till nyheterna. Det kan vara bra att veta att nyhetsartiklarna här är på en relativt hög nivå, så om du behöver en utmaning så hittar du den där.

 

Bedömning

Under terminens gång tillägnar du dig hela tiden nya ord och uttryck samtidigt som du läser och lyssnar till olika sorters texter och material. Det är under detta arbete som du bland annat övar och förbättrar din läs- och hörförståelse.

 

Vid 4-6 tillfällen per termin (2-3 hörförståelseprov och 2-3 läsförståelseprov) gör vi också nedslag för att undersöka var du befinner dig just då i din utveckling och i förhållande till kunskapskraven. I samband med dessa test talar vi om vilka strategier som lämpar sig för just den sortens information och frågor.

 

Resultaten finner du här nedan och där står också vilka svarstyper som testet innehöll. Dessa resultat sammanvägs mot slutet av terminen till den bedömning som du hittar i matriserna hörförståelse respektive läsförståelse.

 

På webbplatsen British Council (som nämns här ovan) finns mer att både läsa om strategier och hur du kan tänka kring de olika svarstyperna och där kan du som sagt också öva både din läs- och hörförståelse.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback