Skolbanken Logo
Skolbanken

Projekt Växtkraft

Alprosen, Haninge Förskolor · Senast uppdaterad: 16 september 2016

Barnen har fått i sommaruppgift att ta med ett frö eller en kärna till Förskolan efter semestern.

Analys

I slutet på Projekt: Vandrande pinnarna sådde vi citronmeliss till pinnarna. Vi passade på att så andra ätbara frön som tomat och paprika. Vi satte även ner sötpotatis i vatten. Barnen visade stort intresse, de ville vattna och samlade egna frön som de ville att vi skulle så bla äppelkärnor och kärnor från vårt Kvikonträd på gården. De äldre barnen var nyfikna på sötpotatisen och tecknade och beskrev sina egna hypoteser om hur det fungerade i sötpotatisen. Vad behövde den för att börja växa osv. När det blev varmare planterade vi ut  bla citronmelissen.

Till årets Projekt har vi på Vega valt ut 3 rubriker- Värdeord från katagoriseringarna: Hållbarhet (ekonomisk, social och ekologisk) Naturvetenskap och Naurvetenskapliga fenomen. Vi har valt att i uppstarten hålla oss till Naturvetenskap. Därför passade årets sommaruppgift bra att använda som uppstart till höstens Projektarbete.

Planering/Insatser

Vi kommer börja med att titta noga på fröna/kärnor som barnen har med sig. Vi erbjuder olika saker för barnen att undersöka och dokumentera med, som luppar och förstoringsglas, kamera, ipad, papper och penna. 

Frågeställningar:

Hur ser de olika fröerna/kärnorna ut? Form, färg, storlek,struktur?

Skillnader/Likheter?

Hur ser det ut inuti?

Om du skulle kunna fråga fröet vad som helst, vad skulle du fråga då?

 

Vi tänker att nästa steg blir att de får plantera sina frön för att följa utvecklingen. Vi ger barnen verktyg att dokumentera och följa utvecklingen, växtprocessen. 

Vi tittar på barnens val. Hur väljer de att dokumentera sin växt? Hjälper det barnen att se sin egen lärprocess tydligare när de själva får ansvara för en del av dokumentationen. (teckning, fotografi, mäta)

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Planering v. 42-43

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback