Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Problemlösning - Zombieapokalypsen

Skapad 2016-08-01 13:52 i Lekstorpsskolan Lerum
Grundskola 4 – 6 Matematik
Du och din vän har blivit jagade av Zombies hela dagen! Ni är trötta och har knappt någon proviant, det vill säga vatten och mat. Du och din vän bestämmer er för att lämna Gråbo och gömma er i närmsta skog. Ni tar er till närmsta skog och zombierna har tappat bort er. Nu måste ni kunna fördela provianten för att kunna överleva.

Innehåll

Ni kommer arbeta två och två kring problemlösning. 

Läraren läser upp ett scenario med en uppgift som ni tillsammans ska lösa. 

Därefter visar ni hur ni har tänkt genom att antingen berätta, skriva eller rita. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,
  Ma
 • föra och följa matematiska resonemang, och
  Ma
 • Centralt innehåll
 • Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.
  Ma  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.
  Ma  E 6
 • Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.
  Ma  E 6

Matriser

Ma
Matematik kunskapskrav

Grundläggande
Utvecklad
Välutvecklad
Lösa problem
Anpassa uträkning till elevnära matematiska problem.
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.
Redogöra för och samtala om tillvägagångssätt
Använda sig av bilder och andra matematiska uttryck vid uträkningar.
Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med förhållandevis god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med god anpassning till sammanhanget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: