Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

7

Planering för Spanska år 7och 8 2017

Alzahráa Idealiska Akademi, Grundskolor · Senast uppdaterad: 22 augusti 2017

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk ger nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Kunskaper i flera språk ökar också individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Genom att studera språk får du tillgång till en annan värld. Spanska talas idag av cirka 490 miljoner människor, varav 21 länder har det som modersmål. Spanska är ett av de språk som förväntas att växa mycket de närmaste 40 åren. Ta möjligheten att få tillgång till den rika spanskspråkiga världen genom studier av spanska. Det andra året med spanskstudier innebär fortsatt arbete med läromedlet Colores 7. Vi inleder terminen med kapitel 1 och kommer fram tills avslutningen att arbete både med bokens kapitel, andra texter och medier i form av exempelvis musik, korta videoklipp etcetera.Vi kommer även använda en bok om en resa och en spansk webb med filmer från en spansk by som vi eventuellt kommer att kontakta.

Syfte för arbetsområde/ämne – Spanska

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk ger nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för ens egna sätt att leva och andras sätt att leva. Kunskaper i flera språk ökar också individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang samt att delta i internationellt studie- och arbetsliv.

Genom att studera det spanska språket får du tillgång till en annan värld. Spanska talas idag av cirka 490 miljoner människor, varav 21 länder har det som modersmål, och är ett av de språk som förväntas att växa mycket de närmaste 40 åren. Ta möjligheten att få tillgång till det rika spanska språket och den spanskspråkiga världen genom studier av spanska.

Det andra året med spanskstudier innebär fortsatt arbete med läromedlet Colores 7. Elever i årskurs sju behöver fortfarande utöka sitt ordförråd kraftigt för att känna tillfredställelse med det nya språket. Därför arbetar eleverna med olika områden som är essentiella för utökad förståelse för språket. Dessutom övar vi på att skapa längre sammanhängande texter genom att exempelvis brevväxling och ett mindre konstprojekt. 

Vi inleder terminen med kapitel 7 och kommer fram tills avslutningen att arbete både med bokens kapitel, andra texter och medier i form av exempelvis radioprogram, korta videoklipp etcetera. Detta material hämtas först och främst ifrån UR.

Undervisningens innehåll:Vad?

Grunden till undervisningen baseras på läromedlet Colores 7 och vi kommer genom olika kapitel att arbeta med textbearbetning, grammatik och inlärning av nytt vokabulär. Texterna bearbetas bland annat genom översätta kapiteltexterna från spanska till svenska, på enkel nivå muntligt, men allra helst skriftligt från spanska till svenska.

Berätta om fritiden (-ar verb i singular)

Berätta om en skoldag (-er verb i singular)

Ord för djur, och berätta vad andra personer gör. (-ar och -er- verb i plural)

Klassrumsuttryck. Berätta vad man ska göra i form av användning av futurum, framtid. (Ir+a+infinitiv)

Tala om vädret och jämföra vädret mellan Sverige och Spanien.

Matvokabulär. Hur man beställer på restaurang och talen 50-100. Vad, hur och när spanjorer och latinamerikaner äter. Presens av Ser.

Repetition av kroppsdelar och tala om vad man har ont. Handla medicin. Me duele/duelen – jag har ont och presens av Ir-verb.

 

Undervisningens innehåll:Hur?

Undervisningen är uppdelad på tre lektioner under en studievecka. Beroende på arbetsområde varierar lektionernas upplägg. Dock är grundidén med hela undervisningen är att varje lektion bör innehålla följande fem element: lyssna, läsa, skriva, tala och interaktion.

Bedömning

Bedömning sker under hela terminen och först och främst genom:

Aktivitet på lektioner eftersom språk är ett färdighetsämne.

Skriftliga eller muntliga läxförhör varje vecka.

 Verbböjningsprov

Muntliga presentationer

Brevväxling

Hörförståelseprov ofta genom en diktamen eller liknande

Inlämningar av skrivna texter

Oförberedda prov

1-2 skriftliga prov

Vi kommer parallellt ha en verklighets anknytande projekt där vi har 365 dagars projekt där vi tar upp vardagens mening, tanke, fundering på spanska vilket vi använder som träning för att verkligen kunna hitta vägar "på riktigt" i spanska sammanhang. Vi kommer även följa med i en bok, en verklig resa (under läsåret som är återkommande) från en riktig resa där man tar upp verkliga situationer. Vi jobbar en del digitalt vart efter det intresset finnes bland elever. 


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Åsikter, känslor och erfarenheter.

Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Tydligt talat språk och texter som är instruerande och beskrivande från olika medier.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Berättelser och annan fiktion även i talad eller dramatiserad form samt sånger och dikter.

Muntlig och skriftlig information, till exempel reklam, tidtabeller och notiser.

Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll.

Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, stavning och interpunktion i det språk som eleverna möter.

Hur ord och fasta språkliga uttryck, till exempel artighetsfraser och tilltalsord, används i texter och talat språk i olika situationer.

Hur olika formuleringar används för att inleda och avsluta olika typer av framställningar och samtal.

Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.

Språkliga strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor och bekräftande fraser och uttryck.

Språkliga företeelser för att förtydliga och berika kommunikationen som uttal och intonation, stavning och interpunktion, artighetsfraser och andra fasta språkliga uttryck samt grammatiska strukturer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback