Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musik från 1900- eller 2000-talet. Olika stilar. Muntlig presentation. ÅK 7 och 9

Skapad 2016-08-10 15:47 i Friskolan Asken Grundskolor
Eleverna ska i grupp, ta reda på populära musikstilar, kända musiker och band under ett specifikt årtionde under 1900-talet.
Grundskola 7 – 9 Musik

Ni ska i grupp (2, 3 eller 4), ta reda på populära musikstilar, kända musiker och band under ett specifikt årtionde under 1900-talet. Redovisningen ska ske utan papper, visa gärna videoklipp, spela gärna upp musik och visa gärna bilder! Kan man göra en presentation i Powerpoint så är det mycket bättre.

Presentationen ska innehålla:

- beskrivning av den musikstilen som ni har valt att presentera: varifrån den kommer, vilka var som sjöng/spelade den stilen.

- vilka instrument man använde i den musiken.

- fakta om en artist som är känd och viktig i själva musikstilen.

- en musikvideo.

- varför ni har valt presentera just den här musiken.

Ni ska svara på frågor från klassen och ställa frågor tillbaka till klassen om presentationens innehåll. En bra stämning ska vi också ha i klassen så att både de som presenterar och de som lyssnar får koncentrera sig.

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Mål

Kopplingar till läroplan

 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Matriser

Mu
Kunskapskrav musik

E
C
A
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med relativt god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: