Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

3

Svenska år3

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 15 augusti 2022

I svenska arbetar vi  med språket på många olika sätt, både i tal och skrift. Vi arbetar  vidare med stavning av ljudstridiga ord, att förlänga meningar samt använda olika skiljetecken. Vi lägger stor vikt på läsförståelse och att skriva egna berättelser med en röd tråd. Vi arbetar  med nyheter på olika sätt. Vi läser artiklar tillsammans och barnen tränar sig i att välja en artikel som de ska återberätta i text.    

arbetsbeskrivning

 


Du ska få utveckla ditt eget skrivande och vara delaktig i hela din skrivprocess. Den börjar med att du ska planera dina texter, utföra arbetet och själv checka av att du följer skrivregler och andra mål vi lägger in efter hand. När din text är färdig ska du kommunicera den på något valfritt sätt och slutligen reflektera över din skrivprocess.

Du ska vara delaktig i din läsutveckling genom att sätta upp egna mål för din läsning.  Du kommer att få ta del av olika lässtrategier och träna dig på att använda dem.
Du kommer att träna dig i att läsa texter från olika genrer med förståelse.

Du kommer få flera tillfällen att träna dig i muntlig framställning. Målet är att du ska kunna berätta fritt utifrån olika stöd.

 

övergripande mål

långsiktiga förmågor

Bedömning

    Vi bedömer efter de kunskapskrav som har formulerats i läroplanen för årskurs 3. Inför utvecklingssamtalen fyller vi i nedanstående matris.

     

     


    Läroplanskopplingar

    förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

    förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

    förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

    Eleven samtalar om elevnära frågor och ämnen och ställer frågor, ger kommentarer och framför egna åsikter. När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår. Dessutom ger och tar eleven enkla muntliga instruktioner.

    Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

    Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kommenterar och återger delar av innehållet och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna.

    Eleven söker information ur någon anvisad källa och återger grundläggande delar av informationen i enkla faktatexter. Texterna innehåller egna formuleringar och grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

    Matriser i planeringen
    Nya språket lyfter
    Uppgifter

    Innehåller inga uppgifter

    Hjälp och support

    Academy

    FAQ

    Ge oss feedback