Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

8

Geometri för år 8 ht 16

Stenkulan, Lerum · Senast uppdaterad: 2 september 2016

Under några veckor kommer vi att arbeta med området Geometri. Du kommer känna igen en del av området och få chansen att repetera detta men samtidigt kommer du att stöta på lite nytt. Som alltid kommer du att få lära dig något historiskt som har med området att göra.

 

Geometri handlar om hur du kan mäta  och beskriva det du har omkring dig. Det är faktiskt så att ordet "Geometri" kommer från ett gammalt grekiskt ord geometria som kan översättas med geo-jord och metria-mätning, alltså jordmätning. Geometrin har utvecklats ur behovet av att kunna göra jordmätningar när människor skulle fördela åkerjord.           

Syfte

Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang..

Centralt innehåll

Geometri

  • Geometriska objekt och deras inbördes relationer. Geometriska egenskaper hos dessa objekt.
  • Avbildning och konstruktion av geometriska objekt. Skala vid förminskning och förstoring av två- och tredimensionella objekt.
  • Likformighet och symmetri i planet.
  • Metoder för beräkning av area, omkrets och volym hos geometriska objekt, samt enhetsbyten i samband med detta.
  • Geometriska satser och formler och behovet av argumentation för deras giltighet.

Efter avslutat område ska du kunna:

  • Förklara vad area är
  • Beräkna area för: rektanglar, parallellogram, trianglar och cirklar
  • Använda de vanligaste areaenheterna
  • använda skala och göra mätningar i ritningar
  • förklara symmetri

 använda dig av följande begrepp:
area, yta, rektangel, triangel, cirkel, radie, diameter, bas, höjd, parallellogram, skala, symmetri, kvadratdecimeter, kvadratcentimeter, hektar

Undervisning och arbetsuppgifter:

Vi arbetar med gemensamma genomgångar av de centrala begreppen och av de metoder du behöver för att kunna lösa uppgifter tillhörande arbetsområdet. Gemensamma problemlösningsuppgifter. Dessutom arbetar vi individuellt med utgångspunkt i ”Matte Direkt” år 8. Vi kommer att ha flera avstämningar under tiden och ett slutprov onsdagen 28 september.

Bedömning

Den formativa bedömning sker fortlöpande vid varje undervisningstillfälle. Under lektionerna får eleven även chansen att muntligt visa sina kunskaper inom ämnet.

Bedömningen sker också via kortare test på lektionen samt vid ett avslutande prov där eleverna får visa sina förmågor inom områden som begreppsanvändning, matematisk kommunikation, resonemang, problemlösning,och naturligtvis metoder.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav för matematik ht 16 17
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback