Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Hyllningstal och tacktal

Killebäckskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 18 augusti 2016

Att hålla ett hyllningstal eller ett tacktal är något som de flesta av oss kommer göra någon gång i livet. Därför är det bra att lära sig några knep för att göra talet minnesvärt.

 Vecka 34-36

Vi ska lyssna på några väl valda hyllningstal och tacktal och samtidigt lära oss några knep att använda för att bli en bra talare. Du ska själv skriva manus till och hålla ett hyllnings-/tacktal till valfri person eller sak. Talet ska vara minst en minut långt och max tre minuter. Du ska absolut inte läsa innantill men kan använda dig av stödord. Det muntliga talet/framförandet är det som bedöms.

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback