Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

9

Pojken i randig pyjamas: läsning

Västerholm, Grundskolor · Senast uppdaterad: 28 september 2016

Vi ska gå in i ett barns värld och försöka utveckla vår läsförståelse och förmåga att resonera, analysera och diskutera.

Två förmågor som gör dig till en utmärkt läsare

Det finns vissa saker man måste träna på för att bli en bättre läsare. Här beskrivs dessa och även lite om hur vi ska göra det.

Läsflyt

Vad är läsflyt?

Läsflyt handlar om förmågan att läsa en text i lagom takt och att du kan avkoda bokstäver till ljud på ett så det blir ett ord. När du läser med flyt sker detta mer eller mindre automatiskt, alltså utan att du behöver tänka så mycket. Man kan säga att ett utmärkt läsflyt utgörs av tre delar:

  • Korrekt ordavkodning: Att du själva orden läser med enbart få fel
  • Automatiskt processande: Att du läser med bara liten ansträngning i det tekniska i läsningen, istället läggs energi på att förstå
  • God prosodi: Handlar om att du kan läsa i ett gott tempo, ta pauser när det krävs och hur man betonar ord på olika sätt.

Läsflyt är en grundläggande och viktig fömåga, men det är inte detsamma som god läsförståelse eller att vara en god läsare. Men det är en otroligt viktig del för om flytet är gott är det mycket lättare att hänga med och förstå innehållet.

 

Hur?

Än en gång kör vi lite parläsning men kanske även andra sätt att läsa högt där man går igenom om en text flera gånger.

 

Läsförståelse

Vad är läsförståelse?

Läsförståelse handlar om förmågan att förstå det man läser. Det är målet med all läsning. 

Att ha en god läsförståelse handlar inte om att förstå allt utan snarare om att ha sätt (strategier) att förstå och tänka. 

Här är några strategier, din "verktyg i verktygslådan" när du läser: 

  • Att kunna göra inferenser: Det handlar om att kunna "läsa mellan raderna". Att dra slutsatser och förstå saker som inte står direkt uttryckta i texten. 
  • Tänk framåt: Handlar om att genom det man vet, ens förståelse av berättelsen eller texten kunna gissa eller anta vad som kommer hända sen.
  • Visualisera! Försök att skapa bilder av vad som händer och hur saker ser ut under läsningen. Tänk till och försöka föreställa dig hur allt ser ut. Det ökar njutningen med läsningen och förståelsen.
  • Ställa frågor och undra saker: Att ställa sådana frågor om texten som utmanar tankarna. Det gäller att försöka ställa autentiska och öppna frågor till varandra, frågor som inte har ETT givet svar.
  • Att lösa oklarheter: Det är viktigt att kunna ha sätt att lösa problem med förståelse. Var det något du inte förstod så får du läsa om ordet, meningen eller ännu mer, fråga en vän eller slå upp/googla ordet. Man kan också säga att funderingar kring vilka idéer eller budskap som en text har hör till denna strategi.
  • Sammanfatta: Att sammanfatta vad som är viktigt i det man har läst och vad som är detaljer är otroligt viktigt för att kunna förstå en text, och inte minst för att kunna komma ihåg det man behöver komma ihåg av texten.

Ingen strategi är det ensamma svaret till att bli en utmärkt läsare, precis som inget verktyg kan bygga vad som helst. Dessutom hör de alla ihop med varandra. Det vanliga är att det krävs mer än en strategi och mer än ett verktyg om man ska göra något ordentligt. 

 

Hur?

Vi ska öva läsförsåelse på flera sätt. Ni kommer få svara på frågor om texten som kräver att ni läser med olika strategier, t.ex att ni blickar framåt och förutspår utifrån vad ni läst eller försöker förstå varför någon gör något eller liknande som inte står i texten (gör inferenser). Ni kommer även få ställa egna frågor, till texten och till varandra.

Gemensamma diskussioner är kanske det som utvecklar förståelsen för en bok mest. Genom att diskutera med andra får man reda på hur andra förstått och sett på vad som händer i boken. Vi kommer främst diskutera ungefär som vid muntliga nationella proven, som träning inför provet.

 

 

Hur du kommer bedömas under momentet:

Skrivhäftet

Ni bedöms genom det ni har skrivit i er skrivbok. Svar på frågor, reflektioner och resonemang. 

Det som främst bedöms genom ditt arbete i skrivhäftet är förmågorna läsförståelse, tolka och resonera och läsförmåga.

Diskussioner

Bedömningen för Tala sker genom muntligt och skriftligt deltagande i diskussioner.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav för läsmomentet Pojken i randig pyjamas
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback