Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Mönster och Tal, Kappa 7a ht 2016

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 15 augusti 2016

Att leta mönster är ofta framgångsrikt när man ska lösa matematiska problem. Man går systematiskt tillväga, gör tabeller, ritar bilder, gissar och kontrollerar. Arbetsområdet ska hjälpa dig att bli en lite bättre problemlösare, samt att få en ökad förståelse för vårt talsystem.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

  • se mönster i olika figurer och tal
  • förstå hur vårt talsystem är uppbyggt
  • jämföra och storleksordna tal

Undervisningens innehåll

Vad?

Du kommer att få arbeta med några olika problemlösningsstrategier som är användbara i många olika sammanhang.
Du kommer också att arbeta med din förståelse för talsystemet och hur vi med siffror bygger upp ett oändligt antal små och stora tal.

Hur?

Vi kommer arbeta både enskilt och i grupp med att undersöka mönster. Vi tränar oss i att tala matematik och att saortera och värdera information genom att arbeta med gruppledtrådar.
I boken finns dels grundkurs som alla arbetar med och efter det följer kurs 1 för dig som behöver träna mer och kurs 2 för dig som blir fort klar och behöver mer utmaningar.

Kunskapskrav


Läroplanskopplingar

Hur mönster i talföljder och geometriska mönster kan konstrueras, beskrivas och uttryckas.

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge förslag på alternativa tillvägagångssätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med god anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
Bedömning
Planering
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback