Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Europas sista vildmark?

Stavby skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 19 september 2016

Syftet med arbetsområdet är att du ska lära dig mer om fjällen i Sverige och Alperna som naturtyp och vad som utmärker de olika växtzonerna. Du ska känna till att olika arter är anpassade till ett liv i fjällmarkerna och att fjällandskapet är känsligt och unikt. Du ska bli medveten om att fjällens natur används på olika sätt av oss människor och att det påverkar naturen på olika sätt

Det här kommer jag att få undervisning om.

Du kommer att få undervisning om hur det kan vara att leva i fjälltrakten, vid foten av fjället eller högre upp i fjället. Du kommer också att undervisas om fjällen förr och nu. Vidare kommer du att få lära dig om Alperna och om djuren som lever där.

Det här ska du lära dig

Du ska

  • förstå att fjällen är en stor del av vårt land
  • ha överblick över växtzonerna
  • kunna mer om vinterklimat och sommarklimat i fjällen
  • veta mer om fjällängen, fjällnära barrskog, fjällbäck och några arter som lever där
  • förstå hur olika arter anpassat sig för att kunna leva högre upp i fjällen
  • förstå vad som menas med en näringskedja
  • förstå att fjällens natur är unik och speciell
  • veta att människan alltid har använt fjällens naturtillgångar med att det idag sker på ett annat sätt än förr i tiden
  • ge exempel på hur vi idag använder fjällens resurser
  • förstå att människor påverkar och förändrar naturen och att vi har ansvar för vad vi gör i naturen
  • kunna beskriva och förklara varför det är skillnad  i höjd och form på de svenska fjällens och Alpernas bergstopp
  • förstå begreppet exploatera
  • förstå hur människor påverkar och förändrar naturen
  • veta mer om Alpernas natur, några arter som lever där och hur de anpassat sig

Läroplanskopplingar

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

Eleven kan också förklara och visa på samband mellan människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och visar på samband kring organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.

Eleven kan också förklara och visa på mönster hos människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och visar på mönster i organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Matriser i planeringen
Europas sista vildmark
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback