Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konditionsträning

Skapad 2016-08-16 15:50 i Da Vinciskolan Ale
Under vecka 35-38 så kommer vi under lektionerna i idrott och hälsa att arbeta med tema kondition, ni kommer ges möjlighet att förbereda, planera och genomföra egna konditionspass. Vecka 37 så kommer skolan också anordna den årliga Skoljoggen där ni väljer vilken sträcka som ni vill springa.
Grundskola 8 – 9 Idrott och hälsa

Kondition är ett mått på din kropps aeroba funktion, det vill säga din kropps förmåga att omvandla syre till energi. Det kallas också för syreupptagningsförmåga. Ju bättre din aeroba funktion är, desto mer syre kan du ta upp i dina lungor och desto mer syre kan hjärtat transportera ut till muskelcellerna.

 

Du kommer att få göra en egen planering för att förbättra din konditionsförmåga under en period av tre veckor. Vi kommer att jobba tillsammans i grupp den första veckan då jag håller i lektionerna. Där får ni möjlighet att prova på konditionsträning på olika nivåer, alltifrån powerwalks till intervallträning. Ni kommer sedan att träna tillsammans i grupp eller enskilt till exempel med en kompis. Hur du vill träna är alltså upp till dig själv,  förslag på aktiviteter ni kan välja är att: promenera, jogga, cykla, åka inlines, eller annat eget alternativ.

 

Du ska följa din planering och dokumentera processen, I slutet av perioden kommer vi att testa om din planering har fungerat genom att springa Skoljoggen och jämföra resultatet med dina egna tidigare resultat.

Innehåll

Mitt syfte med undervisningen

Mitt syfte med undervisningen är att du ska träna på att göra en egen planering för att förbättra din konditionsförmåga.

Centralt innehåll som vi ska studera

Kopplingar till läroplan

 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Arbetsformer

Du kommer att få jobba individuellt när du jobbar med din planering. Men du får välja att genomföra den tillsammans med någon av klassen.

Utvärdering/bedömning-när och vad jag kommer att utvärdera/bedöma

Jag bedömer dig under lektionstid och vid de tillfällen vi har en  dialog om hur det går med att genomföra din planering och om vi behöver justera det. Vid dessa tillfälle kommer jag att bedöma din förmåga att jobba med din planering.

Matriser

Idh
Kunskapskrav i idrott och hälsa- indelade i moment

Rörelse

Betyg F
Betyg E
Betyg C
Betyg A
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till aktiviteten och sammanhanget.
till viss del
relativt väl
väl
Eleven kan på ett fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
i huvudsak
relativt väl
väl
Eleven kan på ett fungerande sätt förebygga skador
i huvudsak
relativt väl
väl
genom att förutse och ge beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
enkla
utvecklade
välutvecklade
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: