Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Solen, månen, jorden och stjärnhimlen

Skapad 2016-08-17 14:42 i Surteskolan Ale
Vi arbetar med Solen, månen och jorden och deras rörelser i förhållande till varandra. Vi utformar undervisningen efter barnens erfarenheter och kunskaper samt deras frågor. Tyngdpunkten ligger inom NO-området, men även bild, rörelse och svenska och musik.
Grundskola 1 – 2 Svenska Bild Musik NO (år 1-3)

Vi arbetar med solen, månen och jorden och deras rörelser i förhållande till varandra. Vi utformar undervisningen efter barnens erfarenheter och kunskaper samt deras frågor. Tyngdpunkten ligger inom NO-området, men även bild, rörelse och svenska.

Innehåll

Undervisning

Du kommer att arbeta  med hur solen, månen och jorden rör sig i förhållande till varandra.

Du kommer att få arbeta med månens faser.

Du kommer att få arbeta med de mest kända stjärnbilderna.

Du kommer att få skriva en enkel faktatext på datorn med passande illustrationer.

Du kommer att få titta på film och läsa korta faktatexter.



Kopplingar till läroplan

 • Bl  1-3
  Bildframställning Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
 • Sv  1-3
  Berättande texter och sakprosatexter Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.
 • NO  1-3
  Året runt i naturen Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Bedömning

Vi kommer att bedöma din förmåga att visa och beskriva hur solen, månen och jorden rör sig i förhållande till varnadra. Detta kommer du att få visa genom dramatisering i små grupper .

Vi kommer också att bedöma din förmåga att koppla bild till text. Detta gör du genom att illustrera månens faser och skriva enkla texter till.

Vi kommer att bedöma din förmåga att förstå och ta till dig fakta från film och text. Detta ska du visa genom att delta i diskussioner och samtal
samt skriva enkla faktatexter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: