Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vetenskapsmän och kvinnor

Skapad 2016-08-18 09:18 i Ugglums skola Partille
Grundskola 6 Fysik Biologi Kemi NO (år 1-3)
Du har blivit tilldelad en vetenskapsman/kvinna som du ska ta reda på mer om. Du ska förbereda en muntlig presentation och du kan välja mellan att göra en PowerPoint, Prezi presentation, film eller “teater” eller något helt annat. Vi kommer att arbeta med detta under vecka 34-36.

Innehåll

Presentationen

Du ska presentera:

  • Personens namn och vilka år hon/han levde.
  • Vilket land personen kommer ifrån och kort fakta om han/hennes liv.
  • Vad har personenen uppfunnit/upptäckt? Tänk på att förklara så att de andra förstår, förklara begrepp som kan vara svåra.
  • Vad har den upptäckten fått för betydelse och på vilka sätt har den påverkat våra liv?
  • Hur hade världen sett ut om inte upptäckten gjorts? Har upptäckten lett vidare till andra upptäckter eller uppfinningar?
  • Hur tror du att det var att arbeta som vetenskapsman/kvinna på den tiden jämfört med idag? Ange några skillnader och likheter

 

Användabara länkar

 


Bedömningen

Vi kommer bedöma din förmåga att:

 

  • söka information

 

Använd flera olika källor. Sök på nätet på flera ställen, läs i böcker, titta ev på film. Kommentera källorna, verkar de trovärdiga och bra att använda? Vad är det för sorts källa (privatperson, företag, tidning, …)

 

  • presentera

 

Tänk på att ha en tydlig struktur och besvara alla frågor ovan. Fundera på vad du vill lära dina kompisar. Är det årtalet personen blev professor eller vad personen lyckades komma på som är det viktigaste? Förklara så att dina klasskompisar kan förstå, rita gärna på tavlan eller ge exempel för att förtydliga. Förklara svåra ord, klassen får kanske lära sig nya begrepp.

 

  • använda naturvetenskapliga begrepp och förklara naturvetenskapliga saker i samband med vetenskapsmän och kvinnor.

 

Om man gör det på ett enkelt sätt använder du ganska få begrepp och det blir ganska kort. Om du gör det på utvecklat eller väl utvecklat sätt använder du fler begrepp som används eller förklaras på ett korrekt sätt.

 

  • dra egna slutsatser t ex om betydelsen av upptäckten, påverkan på våra liv, jämföra vetenskapsmännens liv förr och idag.    

Här visar du att du kan reflektera och använda dina kunskaper för att dra egna slutsatser. Det här inget du söka på Internet utan här är det din egna tankar som gäller utifrån det du har tagit reda på.Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: