Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kroppen

Skapad 2016-08-18 12:41 i Heby skola F-6 Heby
Du ska kunna berätta om matens väg genom kroppen. Veta varför och hur vi andas. Ge exempel på uppgifter som blodet har. Förklara hur skelettet och muskler samarbetar. Veta något om energi och hur vi använder den i kroppen. Veta vad som händer i kroppen när vi blir äldre.
Grundskola 5 Biologi

Det här temat handlar om kroppen och dess organ. Du ska få lära dig om skelettet, musklerna, huden, hjärta, blodomloppet, lever och njure, lungor, syn, hörsel,hjärnan, magsäck och tarmar och mycket annat. Du kommer även att få kunskap om sjukdomar och beroendeframkallande medel. Du ska få göra enkla undersökningar. Du ska få söka skriftlig information och svara på frågor. Du ska få genomföra skriftliga läxförhör.

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta:

 • Läsa olika texter
 • Söka information på olika sätt, till exempel internet och faktatexter och kunna svara på frågor
 • Lyssna på genomgångar
 • Titta på film
 • Samtala
 • Arbeta enskilt och i grupp.
 • Skapa en presentation.

Undervisningens mål

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 • Bi  4-6
  Biologins metoder och arbetssätt Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Detta bedöms:

Jag kommer att bedöma:
- hur väl du kan söka information om kroppen från olika källor och tolka dessa
- hur väl du kan , lyssna, delta och vara aktiv i en diskussion om kroppen
- hur väl du kan beskriva hur kroppen är uppbyggd och något organ fungerar 
- hur du använder de nya ord och begrepp du har lärt dig
- hur du deltar i och genomför de enkla undersökningar
- hur noggrant och välarbetat ditt arbete är

 

Jag kommer att bedöma genom att läsa och lyssna på:
-dina resonemang och reflektioner i samtal, diskussioner i klassen och i grupper

Vi kommer även att ha några läxförhör på arbetsområdet och då bedöms även resultatet från det.

 

 

Matriser

Bi
BIOLOGI kunskapskrav åk 6

Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

I tabellen nedan hittar du kunskapskraven för betyg E - C- A i slutet av årskurs 6.
 • Bi   använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi   genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
 • Bi   använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
E
C
A
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: