Skolbanken Logo
Skolbanken

Flottegrupp - Förskolan Båten

Gamla Förskolan Båten, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 1 september 2016

Under barnens sista år på förskolan ska de få känna att de är störst på förskolan samtidigt som en nyfikenhet in i skolvärlden väcks! Genom lek med matematik, språk och teknik under hösten och "Hitta Vilse" under våren kommer barnen få nosa på hur det är i förskoleklassen. Flottegrupp har vi på tisdagar och torsadagar mellan 09.30-10.45.

Metod

Under hösten kommer vi att arbeta med ett material från UR som heter "Tunggung-Lek med språket i förskolan!" Upplägget följer Tungans promenad genom Tunggungslandet. De leker med orden på ett sätt som får alla att skratta och förstå hur tokigt det kan vara om man tex sätter på sig mossa på huvudet istället för en mössa! Vi kommer att titta på ett avsnitt per vecka och sedan rita något från avsnittet i ett häfte som alla barnen får. De ritar under tiden som de hör sången som också spelas under programmet.

Under våren kommer vi att fråga barnen vad de skulle vilja göra sista året på förskolan och planera efter deras önskemål. Efter påsk kommer vi att förlänga Flottetiden så vi hinner både vara inne och ha teori och vara ute för praktiska övningar. Vi kommer lära oss allt om "Allemansrätten" och vi kommer köra en kurs från Civilförsvaret som heter "Hitta Vilse" och bygger på att lära barnen både teoretiskt och praktiskt hur man gör om man går vilse i skogen. Barnen får ett arbetshäfte och vi kommer att göra praktiska övningar i skogen. Avslutningsvis får de ett diplom och en visselpipa!

En dag i veckan kommer vi lägga fokus på rörelselek. Genom rörelse kan man öka sin egen självkänsla samt den sociala förmågan att vara tillsammans med andra barn. Syftet med att arbeta mer aktivt med rörelse är att det är viktigt för barn att lära känna sin kropp, att bli medveten om sin förmåga till rörelse samt att utveckla och träna den.

 

Mål

  • Vi vill att barnen ska får en vi-känsla och de ska tycka att det är roligt och meningsfullt att träffas och lära sig nya saker!
  • De ska tycka att det är lätt och roligt att leka med språket och de ska ha blivit stimulerade och utmanade i sin språk- och kommunikationsutveckling.
  • De ska kunna förstå lättare instruktioner och de ska kunna koncentrera sig kortare stunder.
  • De ska ha utvecklat sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed känna att de kan påverka sin tid på förskolan.
  • De ska få grundläggande kunskaper om "Allemansrätten"!
  • De ska veta vad de ska göra om de kommer vilse i skogen!
  • De utmanas och stimuleras i sin motoriska utveckling.

Utvärdering

Vi kommer tillsammans med barnen att utvärdera deras sista år på förskolan innan de går över till förskoleklassen!


Läroplanskopplingar

att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

att det utvecklas normer för arbetet och samvaron i den egna barngruppen.

utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

får stöd och stimulans i sin motoriska utveckling, och

ge barn möjlighet att förstå hur egna handlingar kan påverka miljön, och

ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och de funktioner som har betydelse för det dagliga livet samt få bekanta sig med det lokala kulturlivet.

utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation,

utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback