Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Europas geografi 2016

Skapad 2016-08-19 11:35 i Getingeskolan Halmstad
Europas Geografi
Grundskola 6 Geografi
Europa är den världsdel vi lever i och denna period så kommer du att få utforska världsdelen. Vi kommer att avsluta med att du får arrangera en resa till en av Europas storstäder.

Innehåll

Syfte

Att du utvecklar kunskaper om Europas geografi och om människors levnadsvillkor i olika delar av Europa

Arbetsgång

Under arbetsområdet kommer vi fokusera på Europa. Vi kommer att utforska de olika delarna av Europa och hur människorna lever där samt träna på Europas karta. En central del i arbetsområdet är att vi tränar oss på att förstå olika typer av kartor och att vi lär oss använda dem.

Vi kommer att se på filmer, använda oss av kartböcker, arbeta individuellt och i grupp. Vi avslutar arbetsområdet där ni parvis kommer att få vara researrangörer till en av Europas storstäder.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ge  E 6
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
  Ge  E 6
 • Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
  Ge  E 6

Matriser

Ge
Kunskapskrav åk 6 kopplat till Europas Geografi

E
C
A
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven har grundläggande kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: