Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Fysik - Rymden, solsystemet och väder

St Mellby skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 29 augusti 2016

Ett arbetsområde för åk 4-6 om rymden, solsystemet, planeterna och hur himlakroppar påverkar oss.

I detta arbetsområde kommer vi att studera vårt solsystem, dess himlakroppar och hur de påverkar varandra. 

 

Arbetet kommer att innehålla en kort historisk genomgång om hur man upptäckt och vad man trott om planeterna i vårt solsystem. Fokus kommer att ligga på hur solsystemet fungerar och hur natt/dag/årstider påverkas av det.  Avslutningsvis gör vi ett skriftligt prov baserat på häftet och de diskussioner som uppstått i klassen.

 

Till slut kommer jag att bedöma:

  • Vad du kan ge för exempel på fysikaliska fenomen i solsystemet.
  • Hur väl du beskriver och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
  • Hur väl du berättar om olika upptäckter i solsystemet samt deras betydelse för människans levnadsvillkor.

 

Undervisningen kommer gå till på så vis att vi har föreläsningar där vi tillsammans skriver ner relevant och viktig information för att sedan kunna använda detta till att söka mer information på egen hand. 

 

/Michael


Läroplanskopplingar

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Dessutom beskriver eleven och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.

Dessutom förklarar eleven och visar på samband kring himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för utvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Provhäfte

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback