Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ordlekar

Skapad 2016-08-22 10:12 i Söderfjärdsskolan Vaxholm Stad
Ordlekar
Grundskola 1 – 3 Svenska

Innehåll

Mathias - ordlekar 

Varför: 

Vi ansvarar att eleverna ska kunna använda sig av det svenska språket i både tal och skrift. Jag kommer då använda mig av en ord/bokstavslek som både går att användas i gruppövningar och enskilt arbete. Där kommer eleverna få skriva ner svar och träna på att samarbeta i olika former. För att kunna utveckla sig i de tekniska och samhällsvetenskapliga områdena kan vi därför använda både datorer och I-pads under arbetet. Eftersom datorer och I-pads används så mycket i vårt vardagliga liv är det ett bra verktyg och stort syfte till att användas. 

Progression: Att för lite äldre elever använda sig av det engelska språket då både svaren från eleverna kan vara på engelska och att jag själv sedan kan prata på engelska inför gruppen. Ett stort utvecklingsområde till att öka kunskapen i främmade språk. 

Att eleverna själva kan dela in sig i lika stora grupper och samarbeta så att alla är tar lika mycket ansvar.  Då får eleverna ett matematiskt tänkande även där. 

Vad: ordlekar går till så att jag skriver för eleverna på tavlan en bokstav. Tex "b". Då ska eleverna tillsammans i gruppen eller individuellt skriva ner, land, stad, pojknamn, flicknamn, sport, djur, yrke, kändis mm på den bokstaven jag skrivit på tavlan, i detta fall "b". Gruppen får poäng för varje rätt svar men får inget poäng om två lag har likadant svar. Laget/personen ska samla ihop så många poäng som möjligt.  

Hur: att få tillgång till ett klassrum för 15-20 elever i cirka 45 min. 

Att få tillgång till datorer eller I-pads.  

Kopplingar till läroplanen

  • kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,
    Gr lgr11
  • stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan,
    Gr lgr11
  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    Sv
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: