Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Litteraturhistoria: Antiken till modernismen

Skogstorpsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 20 september 2016

Till grund för arbetet är en övergripande sammanfattning av de litterära epokerna från forntiden till modernismen. Du får lära dig vad som är typiskt för de olika epokerna. Du läser en klassiker och skriver en textanalys och en resonerande text. Du gör ett författarporträtt och fördjupar dig inom en epok.

Temaarbete i litteraturhistoria 

  • Detta moment ska lära dig mer om de litterära epokerna:  forntiden, antiken, medeltiden, renässansen, upplysningen, romantiken, naturalism, realismen och modernismen. Och Du kommer att få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Och varför ska du lära dig det här? 

  • Antiken är grunden till vårt västerländska sätt att leva. 
  • De olika litterära epokerna räknas till vårt kulturarv, vilket måste föras vidare till nästkommande generationer. 
  • Kulturhistorisk medvetenhet bidrar till ett rikare och vidare tankeliv. 
  • Kännedom om de klassiska berättelserna ger djupare förståelse av människan. 
  • Skrivövningar leder till att du blir en säkrare skribent. 
  • Att göra analyser förbättrar ditt teoretiska tänkande.

Centralt mål

  • Ta del av kända författare och dess verk genom tiderna
  • Kunna sätta författaren och författarens verk i relation till tiden hon/han levde i

Arbetsgång

Vi kommer att titta på en serie från UR, "Hej Litteraturen". I serien ingår sju filmer som berör antiken, medeltiden, renässansen, upplysningen, romantiken, realismen och modernismen. Vi kommer också att se en KN-presentation som sammanfattar varje epoks kännetecken. Vi kommer även att läsa utdrag ur kända berättelser från varje epok. 

 Du kommer att arbeta individuellt med en fördjupning av en författare där du sätter författaren och författarens verk i relation till tiden, epoken, hon/han levde i.   

 Du kommer också att  ge och ta emot respons på texterna.

Dessutom kommer du att träna att citera och göra källhänvisningar.


 För att minnas och lära kommer du att träna språkliga strategier genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Redovisning och bedömning

 Du ska  känna till de olika epokerna och hur de påverkat litteraturen som skapades under just den tidsperioden. Du ska också kunna visa att du kan söka och sammanställa information och hur man citerar och gör källhänvisningar

 Du ska redovisa dina kunskaper med skriftlig inlämning och muntlig presentation för att på så sätt också få ta del av klasskamraters kunskaper. 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

utvecklar ett allt större ansvar för sina studier, och

utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat och ställa egen och andras bedömning i relation till de egna arbetsprestationerna och förutsättningarna

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Litteraturhistoria – Antiken till Modernismen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback