👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jag 30 år

Skapad 2016-08-23 10:12 i Kvarnbyskolan Mölndals Stad
I denna uppgift ska eleverna sätta sig in i perspektivet att de blivit ca 30 år gamla, och reflektera över vad som hänt från att de slutade årskurs 9 fram tills de fyllt 30.
Grundskola 9 Svenska

"Tiden går fort" är en gammal klyscha, men ibland känns det faktiskt så. Nu har ni hunnit börja sista året i grundskolan och behöver börja fundera och reflektera över vad ni vill med ert liv. Gymnasievalet är inte långt borta och sen, innan ni vet ordet av, har ni hunnit fylla 30 år. I denna uppsatsen är just tanken att ni ska du tänka er cirka 15 år framåt i tiden till då ni är 30 år gamla. Vad har egentligen hänt på dessa 15 år?

Innehåll

Uppgiften / Planering

Er uppgift är att ”drömma er tillbaka” och skriva en uppsats på minst en A4-sida om vad ni har gjort dessa år från det att ni var 15 år gamla och gick sista året på Kvarnbyskolan tills idag, 30 år gamla.

Vad har ni gjort? Har ni utbildat er? Till vad och på vilken skola? Hur var det? Har ni träffat någon kille eller tjej? Är ni gifta? Har ni barn? Har ni separerat? Roliga/Tråkiga saker ni varit med om?

Er uppsats ska vara skriven som en berättelse. Tänk på att undvika upprepningar och på att anpassa och variera ert språk på ett bra sätt. Tänk också på saker som skrivregler (kommatering, punkt, stor bokstav, styckeindelning osv.).

Planering

A. Gör en planering för vad du ska skriva, t.ex. tankekarta. Se till att fundera på vad ditt mål i livet är. Vad vill du jobba med och vad krävs det för utbildning för att nå dit! När du är klar med planeringen så vill jag att du visar mig.

B. Skriv ett utkast

C. Lämna till den ni sitter närmast för respons – fokusera på innehållet. Ta hjälp av era responsark.

D. Gör eventuella ändringar och titta igenom styckeindelning, språk och stavning.

E. Lämna återigen till den ni sitter närmast för respons – fokusera på språket. 

F. Gör eventuella ändringar

G. INLÄMNING! (I classroom)

H. Enskild utvärdering av arbetet (I classroom)

I. Gör eventuella ändringar efter respons från mig.

LYCKA TILL!

Ulrika

Uppgifter

 • Jag 30 år

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.
  Sv  7-9
 • Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Bedömningsmatris uppgift "Jag 30 år"

Område
På väg att visa grundläggande förmågor.
Uppvisar grundläggande förmågor.
Uppvisar goda förmågor.
Uppvisar mycket goda förmågor.
Skriva
Du kan skriva olika olika typer av texter med ett ganska varierat språk och du binder ihop texten på ett enkelt sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett ganska bra sätt.
Du kan skriva olika olika typer av texter med ett varierat språk och du binder ihop texten på ett utvecklat sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett bra sätt.
Du kan skriva olika olika typer av texter med ett mycket varierat språk och du binder ihop texten på ett välutvecklat sätt. Du anpassar språket till den typ av text du skriver och använder regler för hur man skriver på ett mycket bra sätt.
Skriva
Du kan skriva berättande texter med enkla beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett enkelt sätt.
Du kan skriva berättande texter med utvecklade beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett utvecklat sätt.
Du kan skriva berättande texter med välutvecklade beskrivningar och olika sätt att berätta. Du bygger upp handlingen på ett välutvecklat sätt.
Bearbeta texter
Du kan ge enkla omdömen om innehållet i texter och hur de är uppbyggda. Du förbättrar dina texter med hjälp av omdömen på ett ganska bra sätt.
Du kan ge utvecklade omdömen om innehållet i texter och hur de är uppbyggda. Du förbättrar dina texter med hjälp av omdömen på ett bra sätt.
Du kan ge välutvecklade omdömen om innehållet i texter och hur de är uppbyggda. Du förbättrar dina texter med hjälp av omdömen på ett mycket bra sätt.