Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7

Pedagogisk plan slöjd ht16

Axonaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 24 augusti 2016

Välkommen till träslöjd ht16

Trä & Metallslöjd Pedagogisk plan Åk 7 Axonaskolan

Att slöjda är en skapande verksamhet som bygger på långa hantverkstraditioner. Slöjden ger dig en chans att knyta samman praktiskt arbete med tillämpning av kunskaper från många andra skolämnen. Den rustar dig också för framtiden genom att ge dig kunskaper i hur du vårdar och tar hand om, kanske till och med reparerar dina saker i hemmet. Den här terminen som är din tredje i trä och metallslöjd kommer du att få bygga vidare på det du lärt dig i tidigare årskurser. Du kommer att få lära dig några nya verktyg och tekniker för att kunna tillverka ännu bättre saker.

Du kommer att få förutsättning för att utveckla din förmåga att;

  • arbeta med trä och metall samt att förstå deras egenskaper och vilka verktyg som är anpassade till dessa.
  • Repetera de tekniker du lärt i tidigare årskurs och jobba vidare med dessa för att se hur vi kan utveckla dem för att förbättra din produkt.
  • kunna bestämma dig för ett bra sätt att jobba beroende på vad du tänkt tillverka samt hur ditt val påverkar miljön.
  • uttrycka dig med de begrepp som används inom slöjden.
  • förstå hur du kan arbeta med dina saker så att de inte bara blir praktiska utan också fina att titta på.
  • se praktisk tillämpning av saker som du lärt dig i andra ämnen som exempelvis matematik och naturorientering.

Det här ska vi arbeta med

Det vi ska arbeta med har vi delat in i några områden som du kan se här nedan. Vi kommer att arbeta parallellt med dessa rubriker och kombinera några av dem vid varje tillfälle som vi träffas.

Material, verktyg och tekniker.

Vi kommer att arbeta med olika material av trä både bearbetat och i naturlig form. Du kommer att få lära dig hur man skiljer material åt och när man bäst använder de olika materialen. Ibland kan det vara en fördel att kombinera olika material för att få bästa resultat. Tidigare terminer har du fått lära dig hur du på ett säkert sätt använder maskiner och verktyg i slöjden. Vi kommer nu att arbeta vidare med detta och du kommer att få lära några mer avancerade tekniker. Du har också fått lära dig använda olika redskap för mätning som linjal, vinkelhake, gradskiva och skjutmått. Vi kommer nu att arbeta vidare med fler tekniker som kan användas för att förenkla ditt arbete för att tillverka din slöjdprodukt. Historiskt sett har det varit vanligt att hantverkare tillverkade sina egna verktyg, denna terminen ska  vi se hur det går till och du ska få möjligheten att tillverka något enkelt redskap.

Slöjdens sätt att arbete

Inom slöjden börjar ditt arbete oftast med en ide om något du skulle vilja tillverka. Vi kommer att arbeta vidare med dina ideer och göra en planering. Din plan kommer du att få skriva ner och komplettera med en måttsatt ritning som har lite större noggrannhet än de skisser du tidigare gjort. Vi kommer att träna olika metoder för att överföra plan till genomförande som innebär arbete med olika mättekniker. När du tillverkat ditt föremål så kommer du att få jämföra det med din plan och ge förslag på eventuella förbättringar. Du kommer att få stor möjlighet att påverka ditt val av arbete genom att själv välja vad du vill tillverka utifrån olika teman som anges.

Inspiration och dekoration ”BLING”.

Ett bra sätt att få idéer som man kan jobba vidare med är att utgå ifrån berättelser som man gillar eller något behov som man har. Vi kommer att använda oss av berättelser, spel och annat från din vardag som inspiration för att utveckla våra saker i slöjden. Du kommer självständigt att få välja hur du vill behandla din produkt för att få det utseende som du eftersträvar. Ibland vill man få något nytt att se gammalt ut eller tvärtom, vi ska utforska några sätt som möjliggör detta. Vi kommer också att diskuterar vad dina val beror på och varför du vill att de ska se ut på ett visst sätt. Olika föremål och deras utseende präglas ofta av ett område eller en grupp, detta kommer vi att undersöka lite närmare.

Slöjden till vardags

Slöjd är mycket gammalt och slöjdade saker finns överallt omkring oss. Det kan vara saker som du kanske bara använder någon gång om året eller sådant som du använder dagligen. Vi kommer att göra lite detektivarbete för att upptäcka slöjden runt omkring oss. Saker som tillverkas utgår ofta ifrån de material som man har tillgång till och därför kommer vi att lära oss lite mer om svenska träslag och hur de används inom trähantverk. Vi kommer också att se hur vi kan använda det som vi normalt sätt kastar för att skapa nya saker. Kanske har du något som du vill ta med och reparera.

Så här kommer vi att arbeta;

Vi kommer att fortsätt med att lära oss hur vi på ett säkert sätt kan använda de olika verktygen men också hur de ska vårdas. De flesta lektionstillfällena kommer att inledas med en kort genomgång av något från rubrikerna ovan. En stor del av arbetet kommer att bestå av enskilt arbete för att träna på att använda material och verktyg i slöjdsalen men vi kommer också att arbeta i par för att hjälpa varandra med en del moment. Tillsammans i klassen kommer vi att hjälpas åt med inspiration och lösningar på hur du kan lyckas med din plan.

Bedömning

Tillsammans kommer vi att hjälpas åt att bedöma arbetet efter varje lektion för att kunna se vad vi gemensamt kan göra för att komma vidare.

Vissa moment kommer att innebära att du får visa (ett litet test) att du klarar av att använda ett verktyg innan du på egen hand får jobba med det.

En stor del av arbetet inom slöjden bygger på din egen ide och plan, den känner du bäst till själv. Därför kommer du att få bedöma ditt eget arbete utifrån den plan som du själv gjort.

Du kommer att ges möjligheten att beskriva ditt arbete med en dokumentation som skrivs under svensklektionerna. Denna dokumentation kommer att läsas och bedömas av slöjdlararna ur slöjdens perspektiv.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback