Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

2

LPP Svenska åk 2

Gunnesboskolan F-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 15 augusti 2022

Du får läsa böcker och berätta om dem och skriva spännande berättelser där du använder beskrivningar.

 

Undervisning:

 

  • Läsning: Några dagar i veckan läser en vuxen högt ur en bok. Vi samtalar om boken t.ex. vad kan boken handla om (förförståelse), vem handlar boken om, vad hände, varför hände det m.m.  Eleverna lånar böcker på biblioteket för att stimulera läsningen. Eleverna kommer i kontakt med olika typer av texter som t.ex. skönlitterära texter eller faktatexter. Skriver vid tillfällen kort presentation av boken och åsikter om den. Under ett par perioder arbetar barnen med Bokcirkel då de läser, löser en uppgift och redovisar i grupp.  Varje vecka har eleverna läsläxa som är anpassad efter deras läsutveckling. Vi lyssnar kontinuerligt på läsningen. 

  • Eleverna fortsätter utveckla förmågan att skriva berättelse med inledning, händelse, upplösning och avslut. De får arbeta med bl.a. ordklassen adjektiv för att träna på att göra beskrivningar. Eleverna får reflektera och göra kamratbedömning utifrån Two stars and a wish om t.ex. en utflykt eller ett skolarbete. 

  • Eleverna arbetar kontinuerligt med stavning, ordkunskap och begrepp.
  • Tala och lyssna: På morgonsamlingen går ett barn fram och läser ur almanackan. På samlingarna samtalar vi om saker vi upplevt. På klassrådet samtalar vi om saker som är bra eller behövs förbättras ute eller inne. Eleverna kan också komma med förslag på aktiviteter etc. Ibland visar eleverna sina alster inför klassen och berättar. Se även läsning, ovan.

 

Bedömning:

  • Du kan läsa med flyt och göra en sammanfattning.

  • Du kan skriva en berättelse med inledning, händelse, upplösning och avslut. Kan till viss del göra t.ex. person- och miljöbeskrivning

  • Du kan använda stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken.

  • Du kan stava vanligt förekommande ord.
  • Du kan lyssna på dina kamrater och lärare.

  • Du kan berätta om något du upplevt, läst eller gjort inför klassen.

  • Du kan göra en kamratbedömning.
  • Du kan söka information ur någon anvisad källa och kan återge delar av informationen i enkla former av faktatexter.

Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

kunskaper om språk och språkbruk i Sverige och Norden.

Eleven samtalar om elevnära frågor och ämnen och ställer frågor, ger kommentarer och framför egna åsikter. När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår. Dessutom ger och tar eleven enkla muntliga instruktioner.

Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kommenterar och återger delar av innehållet och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna.

Eleven söker information ur någon anvisad källa och återger grundläggande delar av informationen i enkla faktatexter. Texterna innehåller egna formuleringar och grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Matriser i planeringen
Svenska och Svenska som andraspråk åk 1-3 Gu och Hg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback