Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

8

Slöjd Textil planering "3D-leken" 2016/17

Norrbergsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 26 augusti 2016

Ett individuellt slöjdarbete som handlar om att i enlighet med slöjdens arbetsprocess (idéutveckling, överväga, framställa och värdera) formge och konstruera ett slöjdföremål i tredimensionell form.

Syfte

Tillverka ett tredimensionellt slöjdföremål utifrån en tvådimensionell skiss.

Arbeta fram ett eget fungerande mönster/mall för sin idé samt utveckla och förbättra symaskinskunskap, handsömnad och eventuellt andra tekniker beroende på idé.

Lära om tillhörande terminologi och om olika specifika begrepp, såsom exempelvis att vändsy, rätsida, avigsida & sömsmån, mm.

Underrubrik 1

Centralt innehåll

 

Undervisning/Tidsram

Instruktioner och genomgångar är stöd och inspiration till egna initiativ och kreativa lösningar. Eleverna tränas i att arbeta efter slöjdens arbetesprocess (idéutveckling - överväga - framställa - värdera) där individens tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. De utvecklar förmågan att använda symaskinen som teknik och de lär sig grunderna för att utveckla en tvådimensionell form från papper till en tredimensionell form i tyg =mösterkonstruktion.

Detta uppgift förväntas ta 12-15 undervisningstillfällen.

Bedömning

Bedömningen i slöjd tar hänsyn till elevers förmågor i arbetet med att utveckla och genomföra idéer. Det handlar om att:

1) formge & framställa
2) välja & motivera
3) analysera och värdera
4) tolka

Att kunna arbeta fram ett alster i enlighet med slöjdens arbetsprocess, från idé till värdering.

Eleven ska kunna 1) formge och framställa ett tredimensionellt föremål i framförallt vävt tyg, men givetvis vad som idén styr till. Arbetet sker med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Eleven ska kunna 2) välja och motivera tillvägagångsätt för slöjdarbetet. Kvalitet och miljö ska finnas med i tanken.  Eleven ska kunna 3) analysera och värdera sin egen arbetsprocess och resultatet med hjälp av slöjdspecifika begrepp och 4) tolka slöjdföremålets estetiska och kulturella uttryck.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Matriser i planeringen
slöjdmatris år 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback