Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Boken om mig

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 5 oktober 2017

Du ska under några veckor jobba med att skriva en bok som handlar om dig själv.

Din uppgift

De kommande veckorna ska du skriva en bok om dig själv. När du skriver kommer du både att träna på att skriva och lära dig om att olika sorters texter ser olika ut. En del av innehållet får du bestämma själv och en del kommer jag att ha bestämt. Du ska också ha med foton/rita så att boken verkligen visar vem du är.

Boken ska innehålla minst åtta kapitel. Fyra kapitel bestämmer jag sen väljer du minst fyra egna. Varje kapitel ska vara minst ca 1 sida.

Arbetsgång för arbetet

1. Vi går igenom några olika sorters texter. Vi tittar på dem, läser dem och undersöker vad som är speciellt med dem.

2. Vi gör en plan för första texten. Genom att fundera på vad som ska vara med innan man börjar skriva, brukar det bli lättare att skriva sen. När planen är klar, börjar du skriva texten.

3. Välj ut dina egna kapitel. Gör planer för dem.

4. Skriv dina kapitel. Titta på din plan för att se så att du inte glömmer något.

5. Respons. När du skrivit ska du få möjlighet att läsa andras texter och andra ska läsa din text. Ni ger varandra tips på hur texten kan bli bättre. Du får också medan du skriver tips av mig. Lyssna noga och fundera på hur du kan använda det andra tipsar om.

6. Skriv om, rätta till misstag.

7. Gör layouten. Lägg till foton eller rita. Gör en framsida som passar boken.

8. Lämna in.

Arbetsgång på lektionerna

1. Kolla igenom det du gjorde förra lektionen och bestäm vad du ska göra/hur långt du ska hinna under lektionen.

2. Arbeta med att göra plan eller skriva.

3. När du är klar med ett kapitel, kolla igenom det noga. Kolla din plan så att du inte glömmer något.

4. I slutet på lektionen - titta igenom vad du gjort och skriv ner vad du behöver göra nästa lektion.

Kapitel

Obligatoriska kapitel (dessa måste du ha med):

  1. Ett brev: Skriv ett brev till en person som du inte träffat på ett tag. Berätta om något som gjort dig glad och något som gjort dig ledsen/arg samt något du gjort.
  2. En insändare: Skriv om något som du tycker behöver förändras/något som du är irriterad på. Du tycker kanske att skolmaten ska vara på ett annat sätt eller att det behövs en säkrare gång- och cykelväg till skolan eller att man inte borde få röka.
  3. En kort berättelse: Här kan du skriva och berätta fritt och hitta på. Tänk på att det behöver finnas med något slags problem som ska lösas för att det ska bli spännande.
  4. En instruktion: Skriv och berätta hur man gör något. Det kan vara baka muffins, spela ett tv-spel, utföra någon sport eller något annat som du vet hur man gör.

Valfria kapitel (minst fyra av dessa ska du välja):

  1. Mitt namn

Vilket är ditt fullständiga namn? Varför heter du det? Vad betyder ditt namn? Vad skulle ditt namn vara om du fötts med det andra könet? Vad tycker du om ditt namn? 

  1. Jag som liten

Här kan du berätta om när och var du föddes, hur mycket du vägde och hur lång du var, vilket ditt första ord, hur du såg ut, vad du tyckte om att göra, om du hade någon favoritleksak osv. Ta gärna med foton! För att skriva det här kapitlet behöver du kanske intervjua en förälder eller någon annan som kommer ihåg hur du var som liten.

     3. Min familj

Försök att göra ett familjeträd som beskriver din familj. Använd gärna bilder eller rita själv. Vilka är personerna? Vad heter de? Hur ser de ut? Hur gamla är de? Beskriv dem så utförligt som du kan.

     4. Min fritid

Vad gör du på fritiden? Vem umgås du med? Berätta utförligt om vad som händer i ditt liv utanför skolan. Har du alltid gjort samma saker på fritiden? Tänk tillbaka på hur det var för fem år sedan, kommer det att vara på samma sätt i framtiden? Vad tror du att du kommer att göra om fem år?

  1. Jag och skolan

Vilket är ditt första skolminne? Vilket är ditt favoritämne idag och varför? Var det samma ämne för fem år sedan? Vilket är ditt bästa respektive värsta ämne och varför?

  1. Jag i framtiden

Bokens sista kapitel ska handla om din framtid. Vad gör du om 5, 10, 15 år? Hur ser din framtida familj ut? Vad jobbar du med? Hur ser samhället ut? Miljön?

      8. Mitt rum

Hur ser det ut? Vad finns i rummet? Varför ser det ut så? Rita gärna en skiss!

      9. Mina husdjur

Vad har du för djur? Hur gamla är de? Varför är de så speciella? När skaffade/fick du dem? Har du förlorat ett husdjur? Hur tog du dig igenom sorgen? Vad kan vara bra att tänka på innan man skaffar husdjur?

     10. Ögonblick jag kommer ihåg

Skriv om speciella ögonblick som du kommer ihåg. De kan vara roliga, tråkiga, sorgliga eller skrämmande. Tänk tillbaka och minnas!

     11. Om jag vann en miljon!

Vad skulle du göra med pengarna och varför? Hur skulle livet förändras?

     12. Detta gör mig glad/arg/ledsen

Utgå gärna från ett exempel och beskriv vad som gjorde dig glad/arg/ledsen.

     13. Jag och sport

Vilka idrotter har du hållit på med? Vilka håller du på med nu? Varför började du träna? Vad är roligast/tråkigaste med sporten? Vilka sporter tycker du om att titta på? Varför?

     14. Jag och musik

Vad betyder musik för dig? Använd gärna exempel ur låttexter som du tycker om och förklara varför du tycker som du gör. Vilken musik skulle du absolut inte vilja lyssna på? Varför? Lyssnar du på olika musik vid olika tillfällen? Ge exempel och förklara. Brukar du gå på konserter? Vilka idoler har du? Vad är det som är bra med just din musikstil? Spelar du något instrument själv? Varför valde du just det?

     15. Min hobby

Vilken är din hobby? Hur länge har du hållit på med den? Hur började du och varför? Beskriv vad det är du gör och vad som behövs för att hålla på med din hobby? Vad betyder hobbyn för dig? Vad tycker dina kompisar och föräldrar om den? 

     16. Min dator eller mitt tv-spel

När fick du din dator/tv-spel? Vad använder du datorn till? Vilka program har du? Vad är du bra på? Vilka spel spelar du nu och vilka spelade du när du var yngre? Spelar du/sitter vid datorn ofta? 

     17. Min favoritmat

Vad tycker du om för mat? Lagar du själv? Vilken mat tyckte du om när du var liten? Är det samma som idag? Vad är det godaste/äckligaste du ätit? Varför tycker du så? Du kanske minns något restaurangbesök eller någon middag som var alldeles speciell. Berätta om den, om vad ni åt och varför det var speciellt.

    18. Mina favoritfilmer/böcker

Vilken är din favoritfilm/bok? Varför? Berätta lite om filmen/boken. Vilken sorts filmer/böcker tycker du bäst om? Varför är de filmerna/böckerna bra? Vad handlar de flesta filmer/böcker som du tittar/läser om? Vad gör att en film/bok blir bra? Det går också bra att skriva om en tv-serie du gillar.

    19. Då gjorde jag bort mig

Vad hände? Berätta med inlevelse om händelsen och rita gärna bilder till.

     20. Mitt bästa lov

Berätta om ditt bästa lov. Använd alla sinnen! Vad hörde, såg, kände och kanske smakade ditt bästa lov?

     21. Min bästa julafton/födelsedag/dag

Vad hände den speciella dagen som gör den till den bästa? Vad kommer du ihåg? Kanske fick du något speciellt eller kom på att tomten inte fanns? Vilka var där och vad gjorde ni? Vad åt ni? Var var ni någonstans?

     22. Min drömresa

Om du fick välja, vart skulle den resan gå? I Sverige, utomlands, kanske rymden? Vem skulle du vilja besöka? Varför?

     23. Statsminister för en dag

Om du fick bestämma för en dag: vad skulle du ändra på? Vilka lagar och regler skulle du instifta? Hur skulle exempelvis skolan se ut? Använd fantasin!

    24. Mina käraste leksaker

Många har leksaker som man tycker extra mycket om och som man känner att man vill spara hela livet. Kanske har man haft dem länge eller så fick man dem vid ett särskilt tillfälle eller så kanske de bara har varit roliga att leka med. Berätta om din käraste leksak. Vad är det för något? När fick du den? Varför betyder den mycket för dig?

    25. Vi flyttar till...

Kanske har du bytt bostad någon gång. Det kan vara att du har flyttat från ett hus till ett annat i samma stad eller att du kanske har flyttat från en stad till en annan. Berätta om hur det gick till. Vart flyttade du? Hur kändes det att flytta? Såg du framemot det eller var det lite läskigt? Behövde du byta skola? Hur var det?

    


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet

De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och utvecklad handling

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett relativt väl fungerande sätt

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur samt och god språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och välutvecklad handling.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett väl fungerande sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Boken om mig
Uppgifter
Boken om mig

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback