Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

TEMA: Revolutioner

Tunaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 30 augusti 2016

När du hör ordet revolution tänker du kanske tillbaka på 1700-talet och halshuggna kungar. Men det finns även andra revolutioner, både historiska och nutida. I detta arbetsområdet tittar vi närmare på den industriella revolutionen och några som hör till vår egen tid.

Syfte och mål

Målet med arbetsområdet är att du ska få möjlighet att

  • lära dig mer om olika revolutioner
  • träna och utveckla din förmåga att resonera kring historiska och nutida händelser
  • träna och utveckla din förmåga att använda begrepp som hör till arbetsområdet

 

Arbetssätt och redovisning

Arbetet kommer att vara uppdelat i två delar, historia och samhällskunskap. Vi kommer att börja i den industriella revolutionen, ni får ut texter att läsa och arbeta med, vi har genomgångar, diskussioner m.m. Denna del av området, som vi jobbar med i ungefär 3-4 veckor, avslutas med frågor som du bearbetar under lektionstid, bland annat frågor om orsaker/konsekvenser och källmaterial. Vi kommer under dessa veckor även att fördjupa oss i politiska ideologier. Till detta får du ut en uppgift som du gör i par med en kamrat (ni kommer att delas in i par av mig). Denna uppgift är muntlig.

Den andra delen kommer att handla om revolutioner under 1900-talet och vår egen tid. Vi kommer att diskutera revolutioner utifrån ett demokratiskt perspektiv. Du kommer att fördjupa dig i en valfri revolution och både förklara varför den uppstod och vilka spår vi kan se av den idag. Du kommer att få fundera och resonera kring för- och nackdelar med demokrati och hur människor påverkas av och påverkar det samhälle där de lever.

 

Bedömning

Se matris nedan.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
TEMA: Revolutioner
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback