Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vasatiden

Skapad 2016-08-28 19:04 i Stamgärde skola Åre
Grundskola 4 – 6 Historia
Vem var Gustav Vasa? Varför blev han den mest kända kungen i Sveriges historia? Vad vet vi om Vasaätten?

Innehåll

Arbetssätt

Vad ska vi lära oss? Vi ska lära oss om Gustav Vasa och hans söner. Vilka var de och vad hände i Sverige under deras år som regenter. Vi ska titta på makten, kyrkan och viktiga handelutbyten. Vilka länder hade Sverige utbyten med och hur var Sveriges ekonomi.

 

Hur ska vi göra? Vi kommer att använda oss av vår nya historia bok "Upptäck historia". Utifrån texter där kommer vi läsa, diskutera och svara på frågor. Vi kommer också ha eget arbete, pararbete samt grupparbete. Vi kommer även se på "Historieätarna Vasatiden".

Bedömning

Jag kommer att bedöma arbetet i klassrummet och skriftliga uppgifter. Vi kommer att ha ett skriftligt prov. Se också bedömningsmatrisen. 

 

Matriser

Hi
Historia matris

E
C
A
Fakta, exempel, beskrivningar, begrepp
Få fakta, få exempel , få beskrivningar som handlar om t.ex. de personer, organisationer och händelser som är med i detta område. Kan använda få begrepp och har kortfattade beskrivningar om vad de betyder.
Flera fakta, flera exempel , flera beskrivningar som handlar om t.ex. de personer, organisationer och händelser som är med i detta område. Kan använda flera begrepp och långa beskrivningar om vad de betyder.
Många fakta, många exempel , många beskrivningar som handlar om t.ex. de personer, organisationer och händelser som är med i detta område. Kan använda många begrepp och längre beskrivningar om vad de betyder.
Samband, orsaker och konsekvenser, perspektiv
Få och korta exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. Till exempel om samband mellan oilka tidsperioder samt hur händelser och personer kan uppfatttas.
Fler och långa exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. Till exempel om samband mellan oilka tidsperioder samt hur händelser och personer kan uppfatttas.
Många och längre exempel på samband, orsaker och konsekvenser och perspektiv. Till exempel om samband mellan oilka tidsperioder samt hur händelser och personer kan uppfatttas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: