Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Norden

Skapad 2016-08-29 15:48 i Klockebacksskolan Karlshamn
Grundskola 4 – 6 Geografi

Vårt land är en del av Norden och vi ska under några veckor arbeta och lära oss mer om Nordens och dess fem länder. Förutom Sverige är Danmark, Finland, Island och Norge delar av Norden. Vi ska bl.a. lära oss hur länderna ser ut, vilket klimat det har, kända platser och hur marken används i de olika länderna. Vi kommer att lära oss en del nya begrepp och vi kommer att prata och lära oss om olika typer av kartor. På bildlektionerna kommer vi att göra 3D kartor av trolldeg.

Innehåll

Kursplanens syfte

Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Livsmiljöer Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: