Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogen i Sverige

Skapad 2016-08-29 16:48 i Kristinedalskolan Stenungsund
Vi kommer att arbeta med skogen i NO/biologi både praktiskt och teoretiskt. Vi kommer att lära oss om allemansrätten och hur naturen ser ut i Sverige. Vi kommer att arbeta ämnesövergripande tillsammans med SO och Sveriges geografi. Vi kommer att få artbestämma och lära oss namnen på de vanligaste träden, växter, djur och insekter som finns i vår svenska fauna.
Grundskola 4 – 6 Biologi Bild Geografi Svenska
Vi kommer att arbeta ämnesövergripande med skogen och Sveriges natur som ett större arbetsområde. Vi kommer att arbeta på många olika sätt, både praktiskt och teoretiskt.

Innehåll

Målet med arbetsområdet

 • Att utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur.
 • Att skapa diskussioner om hur vi kan bidra till en hållbar utveckling.
 • Att kunna artbestämma några växter, träd och djur.
 • Att utveckla det svenska språket i tal och skrift samt söka information från olika källor.
 • Att lära dig om vad allemansrätten är.

 

Undervisning

 • Teoretiska genomgångar, ex. artbestämning och allemansrätten.
 • Människans påverkan på naturen.
 • Arbeta enskilt, i par och i grupp.
 • Genomföra enkla fältstudier och experiment.
 • Se på naturfilm.
 • Tolka och granska faktatexter.
 • Skriva egna faktatexter.
 • Undersökande besök i skogen.

 

 

Bedömning

Vi bedömer din förmåga att:

 • Dra enkla slutsatser om sambandet mellan människa, djur och natur.
 • Skapa enkla faktatexter om skogen.
 • Söka information.
 • Namnge några växter och djur.
 • Ett skriftligt prov.

Matriser

Sv Bi Bl Ge
Ämnesmatris Biologi år 4-6 läsår 2015 - 2016

På väg att nå nivå 1
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Resonera
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
Dra slutsatser
Du kan dra enkla slutsatser om sambandet mellan människa, djur och natur.
Du kan dra enkla slutsatser om sambandet mellan människa, djur och natur.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du ger förslag som kan göra undersökningen bättre.
Redovisa
Du kan visa på ett enkelt sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett utvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett välutvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Beskriva samband och begrepp
Du har baskunskaper i biologi. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Människan som en del av naturen
Du kan ge exempel på och beskriva hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.
Du kan ge exempel på och förklara på ett utvecklat sätt hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.
Du kan ge exempel på och förklara på ett välutvecklat sätt hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.
Livets utveckling
Du kan berätta om livets utveckling. Du ger exempel på hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett utvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Du kan berätta om livets utveckling. Du förklarar på ett välutvecklat sätt hur organismer anpassar sig till de miljöer de lever i.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: