Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F

Svenska i Bojen

Friskolan i Kärna, Grundskolor · Senast uppdaterad: 30 augusti 2016

V. 35-39 Berättande texter

Under början av terminen kommer vi att arbeta med följande upplägg:

Tisdagar kommer vi att använda oss av boken Läsrummet där eleverna möter olika typer av texter och tränar sin läsförståelse. 

Onsdagar kommer vi att arbeta med Skrivrummet 5 som är en fortsättning på boken vi använde i 4:an. Vi kommer att inleda arbetet med berättande texter och under ca 4 veckor fördjupa oss i de strategier som är bra för eleverna att använda sig utav när man skriver berättande texter.

 

Fredagar kommer vi att använda oss av på olika sätt, elevernas egna mål i svenska, extra genomgångar, biblioteksbesök, högläsning mm.

Eleverna kommer även att få tillgång till egna lässtunder och arbetspass där de arbetar med sina egna mål.

 

/Nina

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback