Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Geografi

·

Årskurs:

6

TELLUS - hotad planet?

Bodestorpsskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 5 oktober 2016

I temat får du veta  vad som gör vår planet så speciell. Du får läsa och se filmer om naturtyper och om krafter som påverkar jordytan. Du får veta lite om hur människan påverkar naturen och om vad vi kan göra för att ta hand om vår planet på bästa sätt.

Kursplanens syfte

Du ska utveckla - konkretisering av syftet

Undervisning/arbetssätt

Du får läsa om och se på filmer om vår planet och om de krafter som påverkar den. Vi fokuserar i första hand på länder i Europa.

Du får lära dig hur vad skillnaden är mellan natur och kultur.

Du får lära dig hur du kan bli en bra planetskötare.

Du får läsa romanen Kriget om Källan av Cannie Möller, och du får göra aktiviteter i anslutning till texten.

 

Kommer att bedöma/dokumentation

Du kommer att få skriva text till bilder. Texten ska handla om hur olika naturkrafter påverkar natur och människor.

Du får visa att du kan beskriva samband mellan natur och kulturlandskap och hur befolkningen är fördelad.

Du får i ord och bild visa hur du kan göra olika val i din vardag som bidrar till en bättre miljö. Hur blir man en bra planetskötare?


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback