Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

ÅTERBRUKSBOKEN

Skapad 2016-08-30 13:03 i Gantofta skola Helsingborg
Uppdrag i slöjd: Du ska göra ett skrin av en "gammal" bok. Omslaget på boken gör du i textila material. Skrinet och dess inredning gör du i trä.
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Uppdrag i slöjd: Du ska göra ett skrin av en "gammal" bok. Omslaget på boken gör du i textila material. Skrinet och dess inredning gör du i trä.

Innehåll

Avsnitt 1

Så här arbetar vi


Som inspiration använder vi olika bilder för att du ska få insikt om vilka färger som tilltalar dig.
Du kommer att få lära dig hur du tillverkar ett  skrin och inreder detta, samt har du kan dekorera omslaget i textil design.
 Skrinet tillverkas av furu  med olika montering. Till det textila konstverket kommer du att få lära dig nya moderna tekniker och använda gamla och nya material. Du får också lära dig att planera och göra skisser för ditt arbete. Beräkning och mätning av de olika materialen, är viktiga moment i uppgiften, för att ditt resultat ska bli så bra som möjligt. Det textila arbetet syr du på symaskin.
 Genom arbetsprocessen får du lära dig slöjdens olika material, redskap och olika hantverkstekniker, slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer samt om slöjden i samhället.
(Estetisk är föremålets utseende).

Redovisning och bedömning

Redovisning: Du ska kunna visa  ditt skrin på en utställning  och därtill göra en kort presentation med material, verktyg och arbetsprocessen.


Bedömning:   Se kunskapskrav åk 9

Detta bedömer vi:
Ditt sätt att planera och genomföra arbetet; från idé till färdig produkt
Hur du uttrycker dig med hjälp av färg och form
Hur du kan hantera redskap och tekniker
Hur du löser problem och tar initiativ i arbetet
Hur du använder ord och begrepp kopplat till slöjden för att beskriva och förklara, samt hur du resonerar kring din arbetsprocess och resultat.

När och hur?
Under lektionerna visar ditt arbetssätt, vad du lärt dig och vad du behöver träna. Vi utgår också ifrån det färdiga resultatet och dina reflektioner över ditt arbete när vi tillsammans diskuterar hur du kan utvecklas.

Vi slöjdlärare vill se dig vara en kreativ person som tror på dig själv, utvecklar din personlighet och förmågor i arbetsprocessen.

-"att du blir en slug liten rackare som har en räv bakom örat" ( citat från "Varför har man slöjd i skolan, Youtube)
Slöjd är ett gammalt ord för slug.

Lycka till med uppdraget!

 
 
 
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: