Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lek

Skapad 2016-08-30 17:30 i Pysslingen Förskolor Kyrkviken Pysslingen
Verksamheten genomsyras av förskolans pedagogiska nycklar UTMANING- LUSTFYLLT LÄRANDE - SJÄLVSKÄNSLA. Utifrån social konstruktionism skapar vi vår praktik. Etiken utgår från att ta olikhet och mångfald i bruk. Från barnens mål och förskolans uppdrag är denna PP skapad. Under dagarna deltar barnen i flera olika lekar där de utvecklas på många plan.
Förskola

Leken ska användas som ett verktyg till lärandet såsom Annica Löfdahl beskriver i boken "Kamratkultur". I leken framstår olika maktförhållanden mellan barnen därför behöver barnen vägledning för att alla ska få en plats i gruppen som de är bekväma med.

Innehåll

MÅL:

  • Barnen kan i leken utveckla sitt språk, uttrycka sina känslor och bearbeta sin vardag. 
  • De lär sig sociala koder och att samspela med andra. 
  • Barnen har möjlighet att utveckla sin fantasi och dela den med andra. 

VAD ska utvecklas/utmanas?

Samspel och samarbete.

Turtagning

Spelregler 

Fantasi

Bearbeta sin vardag 

Värdegrund.

VEM/VILKA

Alla barnen på Luft och vatten. Barnen utvecklar förmågan till att samspela och samarbeta med varandra vilket de inte har gjort förut. De skapar en egen värld där fantasin är den viktigaste egenskapen. Barnen använder leken för att bearbeta upplevelser och lära sig att hantera och förstå omvärlden. 

Alla pedagoger deltar i barnens lekar och utmanar dem i sina tankar och fantasin. 

GENOMFÖRANDE:

Utifrån social konstruktionism skapar vi vår praktik. Etiken utgår från att ta olikhet och mångfald i bruk. (vet du säkert vad det innebär för dig som pedagog i detta arbete)?

Förberedelser:

Aktiviteten: att vara deltagare i barnens lekar, bidra med nya tankar och språk för att barnen ska bearbeta sina upplevelser.

Efterarbete:

UPPFÖLJNING,UTVÄRDERING och UTVECKLING

Beskriv hur uppföljningen kommer att göras, alltså hur genomförandet slår an på barnen och hur vi når målen i denna LPP. Verktyg som går att använda är dokumentation, observation, reflektionssamtal med barnen,pedagogisk dokumentation m.m Glöm ej att ta med barnen i arbete.

Beskriv hur ni tänker utvärdera mot målen i denna LPP. Glöm ej att ta med barnen och föräldrarna i arbetet

Beskriv hur ni har för avsikt att till vara uppföljningen och utvärderingen så det leder till utveckling av det pedagogiska arbetet i dettta projekt och generellt på avdelningen och på förskolan.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: