Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik

Skapad 2016-08-30 20:14 i Åryds Friskola Karlshamn
Grundskola 5 – 7 Teknik
Vi ska träna oss på att bygga hållfasta konstruktioner, t ex broar.

Innehåll

 

Detta ska vi göra

Vi ska bygga modeller av hållfasta konstruktioner.

Såhär ska vi göra

Eleverna ska få bygga broar av glasspinnar och sugrör modell större. De ska få lära sig att göra regelverk och takstolar i trä och bygga ett hus i miniatyr. De ska få pröva på att gjuta i betong med och utan armering. Bland annat...

Vi ska också ha teoretiska genomgångar, t ex genom att studera världsberömda broar på nätet och läsa faktattexter om olika hållfasthetskonstruktioner, t ex triangelfackverk. Vi ska gå ut i byn och studera olika konstruktioner; broar och hus.

Såhär ska vi bedöma

Jag bedömer hur eleverna löser de praktiska uppgifterna, t ex när de arbetar med broar i grupp. Jag bedömer också i vilken mån eleverna tar till sig teorin och omsätter den i praktiken (triangelfackverk i brobygget t ex)

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.
    Tk  4-6
  • Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.
    Tk  4-6
  • Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.
    Tk  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: