Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi - Sverige

Skapad 2016-08-30 20:36 i Backa skola Tanum
Grundskola 4 – 6 Geografi
...

Innehåll

Mål – Syfte, centralt innehåll och konkretiserade mål


Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Livsmiljöer De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
 • Ge  4-6
  Livsmiljöer Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Undervisning – Genomförande och tidsplan

Vi kommer under höstterminen att gå igenom hur vårt land ser ut, både vad vi har för klimat, naturtillgångar och hur vår befolkning är fördelad i landet. Vi kommer att prata om och gå igenom Sveriges olika landskap, öar och sjöar. Du kommer också att få lära dig att använda en kartbok och hur olika kartor ser ut och hur de fungerar, vad för information man kan få fram genom att studera en karta. Du kommer att arbeta både enskilt och i grupp. Det kommer att vara inlämningsuppgifter och grupparbeten, både muntliga och skriftliga, som kommer att bedömas.

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till. Kopplade kunskapskrav

Kopplingar till läroplan

 • Ge  E 6
  I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
 • Ge  E 6
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
 • Ge  E 6
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
 • Ge  E 6
  Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: