Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Självporträtt

Skapad 2016-08-31 13:19 i Vasaskolan Hedemora
Du skall måla ett självporträtt i akryl, gouache eller tempera.
Grundskola 9 Bild
Du ska först göra ett självporträtt i blyerts, sedan med färg. Syftet är att du ska arbeta med måleri teknik. Tänk på att i teckning finns ljus och skugga. Vilken färg har ljuset och skuggan? Vilken temperatur har färgen och skuggan. Varm eller kall? Med varmt ljus blir skuggan kall och tvärt om.

Innehåll

Förankring i läroplanen

Du tecknar först ett självporträtt och arbetar där med propotionerna. Du målar sedan ett porträtt med akryl, gouache, tempera eller akvarell. Syftet är att pröva på ett eller fler av dessa alternativ för att prova olika måleri material. Vi går igenom propotioner och grundläggande färglära.

Innehåll och arbetsformer

När du tecknar/målar av dig själv studerar du något tredimensionellt (sett genom en spegel) som du avbildar genom teckning/måleriteknik till en tvådimensionell teckning/målning. När du målar använder du ett akvarellpapper. Teckna först så detaljrik som möjligt och måla sedan stora former på akvarellpapper. Var sparsam med detaljerna när du målar. Måla gärna ut stora enhetliga färgfält för att förenkla. Du kan tänka på färg som olika temperaturer. Är ljuset varmt blir skuggan kall, eller tvärt om. Vilken färg är varm och vilken är kall? Det behöver inte vara realistiskt som ett foto, men man ska ändå se att det är du. Det finns tre grundfärger (primärfärger) som inte kan blandas fram, gult, rött och blått. Kan sinsemellan blandas till grön, violett och orange (sekundärfärger) och teoretiskt sett till alla färger som finns för övrigt. Färg kan också vara symbolisk och kan användas för att förstärka ett temperament. t. ex. svart kan uttrycka sorg, rött kärlek, osv.  experimentera gärna och prova dig fram.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Kunskapskrav
  • I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
    Bl  E 9
  • Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
    Bl  E 9

Matriser

Bl
Självporträtt

F
E
C
A
Tekniker
Förmåga att skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material
Eleven har ännu inte utvecklat förmågan i nivå med kunskapskrav för E.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Uttryck
Förmåga att skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material
Eleven har ännu inte utvecklat förmågan i nivå med kunskapskrav för E.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Kommentarer

F
E
C
A
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: