Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Meteorologi åk 6

Skapad 2016-09-01 08:57 i Slottsvångsskolan Helsingborg
Grundskola 6 Fysik
...

Innehåll

Meteorologi

Syfte

Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden som energiförsörjning, medicinsk behandling och meteorologi. Med kunskaper om energi och materia får människor redskap för att kunna bidra till en hållbar utveckling.

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
 • Fy
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Undervisningens innehåll

Detta kommer vi att bedöma

Jag kommer bedöma din förmåga att:

 • uttrycka tankar och frågor om olika väderfenomen
 • beskriva och förklara hur olika väderfenomen uppstår och vad som orsakar dem
 • tänka efter/fundera/reflektera
 • delta i diskussioner och samtal kring ämnet
 • redogöra för det du lärt dig, muntligt, skriftligt och i bild.

Matriser

Fy
Meteorologi, fysik

Kunskapskrav för betyg i slutet av årskurs 6

F
E
C
A
Du når ännu ej godkänd nivå.
Du kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Du kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Du kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Du når ännu ej godkänd nivå.
Du kan genomföra enkla temperaturundersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla temperaturundersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.
Du kan genomföra enkla temperaturundersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Du når ännu ej godkänd nivå.
Dessutom gör du enkla dokumentationer av dina undersökningar i tabeller och linjediagram.
Dessutom gör du utvecklade dokumentationer av dina undersökningar i tabeller och linjediagram.
Dessutom gör du välutvecklade dokumentationer av dina undersökningar i tabeller och linjediagram.
Du når ännu ej godkänd nivå.
Du har grundläggande kunskaper om väderfenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.
Du har goda kunskaper om väderfenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om väderfenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysikens begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: