Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Ekologi - artkännedom och fotosyntes år 7

Kullaviksskolan 7-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 2 september 2019

I detta kapitlet kommer vi bl.a. att gå igenom ekologi, artkännedom, växters utveckling och fortplantning. Vi kommer även att gå igenom fotosyntesen och förutsättningar växter behöver för att överleva. Sammanfattningsvis kommer vi även att gå igenom vilka naturens gratistjänster är t.ex. rent vatten och biologisk mångfald och dess betydelse för individ, samhälle och miljö.

Artkännedom och fotosyntes

PLANERING Artkännedom och fotosyntes år 7 Biologi och Kemi

A. MÅL OCH BEDÖMNING

1. Övergripande Mål

Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förut­sättningar att utveckla sin förmåga att :

Biologi:

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,genomföra systematiska undersökningar i biologi, och använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Kemi:

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle, genomföra systematiska undersökningar i kemi, och använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan. (Skolverket LGR 11)

2. Kunskapskraven

Se bedömningsmatris i Unikum

B. OMRÅDESBESKRIVNING

1. Centralt innehåll:

Biologi

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Kemi

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.Kolatomens egenskaper och funktion som byggsten i alla levande organismer. Kolatomens kretslopp.

2. Du skall kunna:

  • genomföra en fältundersökning och dokumentera den.
  • dokumentera en laborationsrapport.
  • använda en flora och veta att växter är indelade i olika grupper och släkten.
  • berätta om hur olika växter förökar sig.
  • förklara fotosyntesen och dess samband med förbränningen.
  • visa på olika kretslopp ex syre-koldioxid och kolkretsloppet.
  • förstå att genom undersökningar och experiment så utvecklas olika modeller och teorier

3. Metod för att nå målen:

Vi kommer arbeta med muntliga genomgångar och diskussioner både i större och mindre grupper. Du kommer få arbeta i fält och göra undersökningar samt laborationer i skolan. Du kommer kunna läsa teori i böcker. Genomgångar finns på Power point presentationer så du kan gå tillbaka och repetera i egen takt.

C. UNDERVISNING

Se separat planering.

D. VISA LÄRANDE

Du kommer ges möjlighet vid muntliga diskussioner, enskilda diskussioner, inlämning av laborationsrapporter samt skriftliga prov att visa ditt lärande.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Artkännedom och Fotosyntes ESN
Uppgifter
Ekologi - artkännedom och fotosyntes år 7

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback