Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogisk planering Hitta Vilse röd avdelning

Skapad 2016-09-02 13:32 i Myran Dibber Sverige AB
Hitta Vilse är ett verktyg som skapar trygghet för alla barn, föräldrar och pedagoger. Barn och pedagoger lär sig Vilses hitta-mig-lättare-knep med målsättning att handla rätt i en separationssituation.
Förskola
Hitta Vilse är ett verktyg som ger barnen kunskap om vad man ska göra när man går vilse.

Innehåll

BAKGRUND

Vi har valt att arbeta med Hitta Vilse för att barnen ska kunna hantera en situation när de går vilse. Berättelse talar om vad man bör göra när man går i skogen. Det innehåller tre regler som barn bör lära sig: 

 • krama ett träd
 • göra stopp tecken
 • bygga koja

MÅL

Målet är att ge barnen kunskap av en överlevnadssituation där dem kan förstå om sin rädsla, övergivenhet, fantasier osv.

METOD - GENOMFÖRANDE

Vi kommer att läsa berättelsen som handlar om pojken vilse som gick vilse i skogen och hur han gjorde för att bli hittad. Barnen kommer få lära sig och pröva sig fram på några metoder som "hitta-mig-lättare-knep".Vi kommer bege oss till skogen. där kommer vi samtala och diskutera bokens innehåll. Sist ska vi ge barnen den möjligheten att leva in sig själv i Vilses historia då barnen själva får plocka skräp i närheten och utföra historiens innehåll. Pedagogerna kommer att fokusera på att lära barnen känna trygghet på de platser de går till genom att göra en egen hitta vilse stig som passar barnens utvecklings nivå.

DOKUMENTATION

Vi dokumenterar det vi gör med barnen där kan man följa barns utveckling och lärare och aktiviteter. Arbetet kommer dokumenteras genom fotografering och observationer. 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Arbetet kommer reflekteras och utvärderas av både pedagoger och barn i slutet av höstterminen. 

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: