Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SO Geografi Världens befolkning, åk 8

Skapad 2016-09-05 12:20 i Stenkulan Lerum
Grundskola 8 Geografi

Geografi - Världens befolkning   Under de första veckorna på höstterminen kommer vi att arbeta med världens befolkning. Vi kommer att titta på befolkningsökning, var människor bor och varför de bor där de gör, orsaker och konsekvenser av detta. Vi kommer även arbeta med befolkningslära, titta på befolkningspyramider, hur in- och utvandringen ser ut till olika delar av världen samt hur människor flyttar inom det egna landet, orsaker och konsekvenser till detta.  Vi kommer även lära oss geografiska begrepp som är kopplat till området.

Innehåll

Centralt innehåll

 

 

 

 

Kopplingar till läroplan

 • Ge  7-9
  Livsmiljöer Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.
 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
 • Ge  7-9
  Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Förekomst av och orsaker till fattigdom och ohälsa i olika delar av världen.
 • Ge  7-9
  Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

Matriser

Ge
Världens befolkning, åk 8

Ej nått målet
E
C
A
Du kan använda geografiska begrepp på ett ganska bra sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett bra sätt
Du kan använda geografiska begrepp på ett mycket bra sätt.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett ganska bra sätt för att undersöka omvärlden.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett bra sätt för att undersöka omvärlden.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden.
Du har baskunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad som påverkar var människor bor, in och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad som påverkar var människor bor, in och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har mycket goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad som påverkar var människor bor, in och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: