Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska djur i skogen

Skapad 2016-09-12 14:45 i Dalabergsskolan Uddevalla
Vi lär oss om de däggdjur som finns i de svenska skogarna. Vi studerar också spår av djur och hur djurens tänder visar vad djuren äter.
Grundskola 2 NO (år 1-3) Svenska
Vi lär oss om de djur som finns i de svenska skogarna

Innehåll

Syfte

Du ska lära dig mer om de däggdjur som finns i svenska skogar; hur de ser ut och hur de lever. 

Konkreta mål

Du ska kunna känna igen viktiga djur som lever i svenska skogar, t.ex älg, björn, rådjur, lodjur och bäver. Du ska förstå hur djuren lever och vad rovdjur, växtätare och allätare äter samt hur de anpassar sig till vintern.

Arbetssätt och metod

Vi ser faktafilmer om olika djur och skriver om det i skrivboken.

 

Bedömning

Vi bedömer hur du arbetat i din bok och hur du deltagit på lektionerna när vi samtalat om de olika djuren. Vi bedömer din förmåga att känna igen bilder på djuren och berätta något om dem.

Dokumentation

Vi dokumenterar i skrivboken.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  NO
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  1-3
 • Handstil och att skriva med digitala verktyg.
  Sv  1-3
 • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  Sv  1-3
 • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
  NO  1-3
 • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  NO  1-3

Matriser

NO Sv
Svenska djur

Djur i vår närmiljö - kännetecken, spår, föda och anpassning till vintern.
 • Bi  1-3   Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
 • Bi  1-3   Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
 • Bi   3   I samtal om årstider berättar eleven om förändringar i naturen och ger exempel på livscykler hos några djur och växter.
 • Bi   3   Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.
Djur
Djur i vår närmiljö - kännetecken, spår, föda
Jag kan berätta två fakta vardera om två djur.
Jag kan berätta flera fakta om några av djuren vi pratat om. Jag kan göra en enklare jämförelse av två djur.
Jag kan berätta flera fakta om flertalet av djuren vi pratat om. Jag kan jämföra några av djuren och beskriva likheter och skillnader mellan dem.
Dess anpassningar till vintern
Djurens anpassningar till vintern
Jag vet att några djur anpassar sig till vintern. Jag kan ge ett exempel.
Jag kan ge flera exempel på olika djurs anpassningar till vintern och då berätta vilket djur som anpassar sig på vilket sätt.
Jag kan ge flera exempel på olika djurs anpassningar till vintern och då berätta vilket djur som anpassar sig på vilket sätt. Jag kan dessutom förklara varför de anpassar sig på olika sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: