Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skuggad rutförstoring Ht-16

Skapad 2016-09-13 16:04 i Rödsleskolan Oskarshamn
Hur gör man en förstoring av en liten bild om man inte har tillgång till några tekniska hjälpmedel? Tekniken heter rutförstoring och det ska du få prova nu. Eftersom ni övade skuggning förra terminen, så ska ni få skugga era förstorade bilder.
Grundskola 8 Bild
...

Innehåll

Skuggad rutförstoring

 

Vad ska vi göra?
Tekniken heter rutförstoring och det ska du få prova nu.

Först ska du välja en egen liten bild. Bilden ska vara i gråskala eller svart/vit. Denna bild ska du förstora med hjälp av rutförstorning.

Hur?
Så här gör du: rita ett rutnät över hela den bild du har valt, där varje ruta är 1 x 1 cm. Skriv sedan ut bokstäver längs den ena kanten (en för varje ruta) och siffror längs den andra (en för varje ruta).
När detta är klart tar du fram ett större papper (A4). Nu ritar du upp precis samma rutnät över detta papper, MEN, varje ruta ska vara 5 x 5 cm.
När detta är klart så ritar du av din bild, ruta för ruta. Till slut har du ritat av hela bilden, men den har blivit fem gånger så stor! Skugga din förstoring med skuggpennor (2B-6B) och stomp.

Tid att jobba med denna uppgift är ca. 5-6 lektioner.
Lycka till!

 

 

Varför?
Syfte
Syfte med undervisningen är att du ska öva på att skissa, teckna och använda material ämnat för teckning. Att använda rutor som hjälpmedel när man skissar av ett motiv är en välkänd traditionell bildteknik.

 


Utvärdering/bedömning
Läraren bedömer din förmåga att:

Skapa - Hur du skissar upp din egen bild och arbetar med skuggningen, samt dina unika val och tillvägagångssätt för att komma framåt i arbetet

Presentera - Jag lyssnar på hur du pratar om ditt arbete under arbetets gång och hur du använder ämnesspecifika ord.

Jag bedömer ditt arbete både under arbetets gång och när det är klart. Process och slutprodukt är lika viktiga.

Elevens självreflektion-din reflektion av lärandet kommer att ske med en skriftlig utvärdering.

Formativa bedömning kommer att ske på följande vis:
Jag kommer att bedöma ditt sätt att arbeta under lektionstid och ge vägledning och tips på hur du kan komma framåt i ditt arbete.


 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: