Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ön åk. 7 - en skrivuppgift i fem delar

Skapad 2016-09-13 21:58 i 0 Lyrfågelskolan Trollhättan
ÖN - en berättelse i fem delar eller kapitel som handlar om hur en person överlever en flygkrasch på en ö och vad som händer därefter.
Grundskola 7 Svenska Svenska som andraspråk
...

Innehåll

Syfte


Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Centralt innehåll


Kopplingar till läroplan

 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Arbetssätt

 

• Planera din berättelse. Gör en tankekarta. Du kan också göra en tankekarta för varje del (kapitel).
• Skriv ett kapitel i sänder. Läs igenom det du skrivit och se om du kan förbättra något. Det kan gälla både språket och innehållet.
• Läsa varandras kapitel (parvis) och reflektera över förbättringar.
• Ge förslag på hur kompisen kan fortsätta eller peka på saker i texten som kan göras annorlunda. Var positiv och konstruktiv i din kritik.
• Fortsätt skriv!

Här får du hjälp med handlingen

Här får du hjälp med handlingen. Den ska följas i stora drag:

ÖN del 1: Flygkraschen

Du befinner dig mitt ovanför Stilla havet. Det är din tredje flight inom loppet av några veckor. Du är trött, men allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet slår mot fönsterrutan och blixtrar lyser upp himlen. Besättningen springer runt, skriker saker till varandra och du inser att läget är allvarligt. Plötsligt blir himlen upplyst av blixten, åskan mullrar och du hör en fruktansvärd smäll. Innan du hinner tänka faller syrgasmasken ned. Planet har tappat sin bakre del och planet sjunker nu i rasande fart. Beskriv vad som händer från första skakningarna i planet ändå till sekunden innan kraschen.

Du kan skriva så här: Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag förklarar att det är vanligt med dåligt väder på denna sträcka, men hon blir inte övertygad. Plötsligt skakar planet till.

ÖN del 2: Utforska ön

Skriv om vad du ser när du kvicknar till, hur det ser ut, var du skulle kunna bo, hur och av vad du bygger ditt hus? Du bestämmer själv vilka saker du fick med dig i fickorna, men det är inga helikoptrar eller andra osannolika saker. Detta avsnitt sträcker sig över ca ett dygn då du själv utforskar stället du har hamnat på. Du möter inte någon annan människa under tiden. Skriv om vad du ser när du går omkring, hur det ser ut, låter, luktar och känns. Skriv från ögonblicket när du går in i djungeln till du hittar, som till synes verkar vara, ett övergivet hus.

 

Du kan skriva så här: Vattnet är glittrande blått och vågorna rullar sakta upp mot mina fötter. Jag blickar ut över havet och ser ingenting, bara horisonten långt, långt bort. Jag vänder mig bort från havet och betraktar ön. Palmer och annan tät vegetation står som en vägg framför mig. Vägen till mat och dryck känns oändlig. Jag tar några första trevande steg och plötsligt står jag öga mot öga framför djungelns port.

 

ÖN del 3: Inte ensam

På din jakt efter föda kommer du längre och längre in i djungel. När mörkret lägger sig inser du att det är för sent att vända om. Plötsligt ser du ett litet hus en bit bort. Det lyser i fönstret. Du tar dig modet att gå fram och knacka på. Dörren öppnas och framför dig står, ja, vem då?

Du ska skriva en text från det att du knackar på dörren fram till att du till sist får lägga dig och sova i personens hus. Låt mötet bli trevande, osäkert och lite läskigt.

 

Du kan skriva så här: Mörkret lägger sig och jag inser att jag måste tillbringa natten i djungeln. Jag ser mig omkring och ser till min förvåning ett litet hus några 100 meter framför mig. Jag samlar ihop mina saker och masar mig sakta fram mot dörren och knackar på. 

 

ÖN del 4: Spänningen stegras

Du får tillbringa natten i huset hos den okända och märkliga personen. Du sover oroligt. På morgonen när du vaknar står personen med en kniv mot din strupe. Uppgiften är att skriva en text med start i ögonblicket när du vaknar. Tänk på att beskriva dina tankar, hur kroppen reagerar och vad du gör. Du lyckas komma undan, men faran är dock inte över. Personen följer efter dig. Försök att göra en stegring av händelser, t ex att personen kommer närmare och närmare, eller att det dyker upp andra personer som också jagar dig, eller att du fastnar i en fälla, eller du blir tillfångatagen och tvingas fly igen.

 

ÖN del 5: Avslutningen

Hur ska det sluta?

Eleverna har tre alternativ när de skriver slutet:

 • Lyckligt slut. Räddningshelikoptrar eller liknande är på väg. Din avslutning börjar när du sitter i helikoptern och är på väg därifrån.
 • Olyckligt slut. Du blir kvar på ön eller ännu värre… dör av någon anledning. Avslutningen börjar när du dör
 • eller när du inser att du blir kvar.
 • Öppet slut. Antyd något, men sluta innan du berättar fortsättningen. Du kan gå tillbaka till stranden och spana efter fartyg, eller gå upp på ett berg och sätta igång en eld, eller hitta en kommunikationscentral på ön, eller en walkie talkie, eller stöta på ännu fler människor, eller…..

Planera din berättelse och skriv utkast innan du skriver rent.

 

Matriser

Sv SvA
Svenska kunskapskrav år7-9

Rubrik 1

F
E
C
A
Skriva
Språklig variation och anpassning till normer och strukturer
Har ännu ej uppnått godkänd nivå.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Skriva
Berättande texter
Har ännu ej uppnått godkänd nivå.
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Skriva
Bearbeta texter
Har ännu ej uppnått godkänd nivå.
eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: