👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Orientering åk. 7 Kvarnbyskolan

Skapad 2016-09-14 21:24 i Kvarnbyskolan Mölndals Stad
Under en period om ca 3-4 veckor kommer vi att lära oss, öva/träna och bedömas i orientering. Detta kommer att ske både i skolans närområde samt skogen kring Lackarebäck. Vi tränar med hjälpmedlet karta för att bli trygga i hur man använder alla sorters kartor.
Grundskola F Idrott och hälsa

I kursplanen i idrott och hälsa är det väldigt tydligt att orienteringen är en stor och viktig del i ämnet. I det centrala innehållet framkommer att eleverna skall erbjudas och kunna orientera både i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor samt i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel. Det är även viktigt att kunna anpassa sitt klädval efter aktivitet i skog- och utomhusmiljö. Allemansrätten blir även ett naturligt inslag i detta arbete.

 

Innehåll

Arbetsgång

Steg 1: Vi kommer att arbeta från grunden med olika kartsymboler och begrepp som att t.ex. passa kartan, ekvidistans, skala etc. Ni kommer att få tips på hur man orienterar säkert och snabbt.
Steg 2: Vi tränar orientering i närområdet för att skapa så stor trygghet som möjligt inför orientering i skog.
Steg 3: Vi arbetar med karta med kontroller i Lackarebäck.

Länkar till sidor där ni hittar information om karttecken

 

Vi kommer att testa dessa kunskaperna om några veckor så läs noga. Fråga på idrottspassen eller under elevensval om du undrar över något.

Mvh

Martin

Bedömning

Området avslutas med ett orienteringstest där eleverna löper i par eller ensam om man vill i "okänd terräng". De skall visa att de både förstår kartan, kan passa den och samtidigt kan hitta så många kontroller som möjligt med hjälp av kartan. Som del i arbetet med detta kommer vi att beröra allemansrätten som ett naturligt inslag i att vistas i naturen. Det är även viktigt att kunna anpassa sitt klädval efter aktivitet.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.
  Idh  7-9
 • Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.
  Idh  7-9