Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Irstaskolan Sv7 - Studieteknik 16/17

Skapad 2016-09-16 11:12 i Irstaskolan Västerås Stad
Ett arbetsområde som tränar studieteknik samt muntlig redovisning.
Grundskola 7 Svenska

Välkommen till din första termin på högstadiet! Vi drar igång direkt med studieteknik, något av det kanske viktigaste du behöver lära dig, då det hjälper dig att plugga effektivare. Bildkälla: https://www.flickr.com/people/verbeeldingskr8/

Innehåll

Syftet med undervisningen

Syftet med arbetsområdet är att få kännedom om olika sätt/tekniker att studera samt att träna på att redovisa muntligt inför andra.

Undervisning/aktiviteter/arbetssätt utifrån det centrala innehållet

Vi kommer att arbeta med Svenska direkt 7, samt texter hämtade från andra källor, där ni framförallt får träna på olika sätt att läsa, tex sökläsa eller djupläsa.

Efter vi lärt oss om olika strategier går vi vidare med muntliga redovisningar.

Vi ser ett avsnitt av "Plugga bättre", för att därefter förbereda vår redovisning. Vi hjälps åt att gå igenom hur man kan tänka inför en redovisning.

Redovisningen ska handla om något som du inte kan vara utan. Det kan vara alltifrån ett syskon, en dator till syre eller kanske godis? Du ska välja något som är viktigt för just dig.

När redovisningen är gjord ska du skriva en reflektion om hur det gick, jämfört med hur du hade planerat och det vi pratade om innan. Utifrån kunskapskraven kommer du (och jag) att göra en bedömning av din insats.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Irstaskolan Sv7 - Studieteknik 16/17

Muntlig framställning

F
E
C
A
Tänk på:
- Du har en tydlig inledning, mitten och avslutning som följer en logisk ordning. -Du har besvarat frågorna när, var, hur, varför, vem och vad på ett utförligt sätt. - Du har anpassat ditt innehåll efter mottagare och syfte. - Du har anpassat ditt språk efter mottagare och syfte.
Du behöver utveckla ditt sätt att förbereda och genomföra muntliga redogörelser.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: