Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kompisträd

Skapad 2016-09-16 12:07 i Nyhammars förskola Ludvika
Förskola
Vi skapar ett kompisträd för att lära oss hur vi ska behandla varandra.

Innehåll

Varför gör vi ett kompisträd?

När vi alla kom tillbaka till Upptäckarna efter renoveringen så var det dags att få ihop gruppen igen, det kom också nya kamrater som skulle börja hos oss. Vi skulle alla hitta vår plats i gruppen igen.
Någonstans på vägen så glömdes det bort hur man egentligen var en snäll kompis, det uppstod små konflikter och gruppen behövde en kickstart.

Vi ville göra något tillsammans med barnen för att få deras förståelse och för att de skulle känna att de varit med och bestämt hur de själva ska bete sig, det blir lättare i praktiken om de har förståelse och vi pedagoger kan hänvisa till trädet när det uppstår konflikter eller situationer.

Hur gör vi ?

På den gemensamma samlingen så presenterar vi trädet för barnen och förklarar dess mening, vi tar provisoriska post-it lappar och skriver ner de "regler" som barnen kommer på, vi pedagoger kommer också med förslag. När vi har kommit överens om hur vi ska vara mot varandra dekorerar vi egna löv och skriver upp reglerna för att sedan sätta dem i trädet.
Tanken är att trädet inte är klart utan att vi ska ta upp fler regler när det händer i verksamheten, just för att få den största förståelsen bland barnen.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: