Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Dagstidningarnas texter

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 23 augusti 2017

Vi kommer att arbeta med olika texttyper som är vanliga i samhället, med inriktning på främst de kortare texter man kan hitta i svenska dagstidningar. Vi kommer att läsa, skriva och diskutera hur de olika texttyperna ser ut. Det ingår även att lära sig hur texterna är uppbyggda, vad de innehåller och vilka språkliga drag som är förekommande. I temat ingår det att läsa texter och därigenom öva sin läsförståelse genom att hitta och använda sig av information och drag i texterna. Det ingår även att skriva texterna. Ni får möjlighet att ge och ta respons av både era kamrater och mig som lärare för att utveckla era texter och ge er möjlighet att lära er så mycket som möjligt. Arbetsgången är preliminär, och elevinflytande är givetvis möjligt, men den preliminära arbetsgången är följande: -Genomgång utav tidningar och hur de ser ut -Titta närmare på nyhetsartikel och notis, där vi både läser och skriver inom dessa genrer. Dessa kommer bedömas enligt tillhörande matris, och tillfälle ges även att ge varandra respons på texterna. -Insändare, med mer fokus på att uttrycka personliga åsikter.

Delar av det centrala innehåll som behandlas


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Texttyper i dagstidningar
Texttyper i dagstidningar
Texttyper i dagstidningar
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback