Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Bild - skapa med färger

Nyhemsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 10 oktober 2016

Vad händer när jag blandar röd och blå? Hur får jag fram rätt nyans av grön? Vad menas med primärfärger, sekundärfärger, komplementfärger samt varma och kalla färger? Hur kan jag berätta det jag vill i en bild med hjälp av färger? Det och mycket mer kommer du att få chans att lära dig under denna termin.

Innehåll 

I området som handlar om att skapa med färger kommer du att få upptäcka vad som händer när du blandar olika färger med varandra och hur du ska göra för att få fram en speciell färg eller nyans. Vi kommer att använda ord som primärfärger, sekundärfärger, komplementfärger samt varma och kalla färger för att du ska få kunskap om vad de betyder. Du kommer få fundera över hur du ska kunna uttrycka (berätta) det du vill i en bild, med hjälp av olika färger.

Genomförande

Vi kommer att skapa egna färgcirklar för att du ska lära dig vad som händer när man blandar olika färger. Vi kommer också att experimentera genom att blanda färger på olika sätt, på papper och i vattenglas. Vidare kommer du att få titta på vad färger kan göra med oss för att lura ögat. Du kommer även att studera och få inspiration av konstnären Joan Miró och vi kommer gemensamt att diskutera en del av hans konstverk.

Dokumentation och bedömning

Du kommer att spara dina bilder i din bildmapp. Dessutom kommer du att, i slutet av arbetsområdet, få visa vad du kan genom att skapa en bild med inspiration av Joan Miró. Du ska i din bild kunna få fram det du vill säga med hjälp av färg och form. Jag kommer att bedöma hur tydligt du har kunnat få fram detta i din bild.

 

 

 


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, och

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback