Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Möss och människor

Sommarhemsskolan 7-9, Uddevalla · Senast uppdaterad: 23 september 2016

Ni ska läsa en roman av John Steinbeck som heter Möss och människor som utkom första gången 1937. Möss och människor utspelar sig i Salinasdalen i Kalifornien bland fattiga lantarbetarbetare under den Stora depressionen under 1930-talet. .

Arbetsgång i planerandet:

  1. Välj "Kopiera" denna planering för att göra en egen - döp planeringen i linje med ditt valda läroplansinnehåll för dagen.
  2. Under "Om planeringen" väljer du de årskurser planeringen gäller, vilket ämne och de två kollegorna du jobbar ihop med som medarbetare
  3. Klicka på Läroplan och markera din kombination av Syfte, Centralt innehåll och Kunskapskrav.
  4. Vad är förväntat resultat utifrån kombinationen av syfte, centralt innehåll och kunskapskrav? Rulla längst ned på sidan och öppna bedömningsmatrisen. Där ska ni nu beskriva förväntat resultat av arbetet i rutan för "Aspekt 1" (Lägg ev. in fler aspekter och nivåbeskrivningar).
  5. Hur ska eleverna förstå målet och skillnader mellan olika kunskapskvalitéer/kunskapskravsnivåer? Samtala och skriv in det ni kommer fram till i rutorna med nivåer i bedömningsmatrisen (2 nivåer åk 1-3, 3 nivåer åk 4-9).
  6. Vilka uppgifter ska eleverna göra för att träna sig i riktning mot förväntat resultat? Klicka på "Lägg till Uppgift" och beskriv en eller flera uppgifter.
  7. Hur ska vi stämma av under arbetet att vi är på väg mot förväntat resultat (själv-, kamrat- eller lärarvärdering)? Beskriv även detta i uppgiften du skapat i förra steget.
  8. Vid vilka tillfällen och under vilka former ska eleverna bli bedömda utifrån förväntat resultat? Klicka på din bedömningsmatris längst ner på sidan. I rutan "Bedömningstillfällen" och beskrivningen nedan skriver du in det du tänkt.
  9. Sammanfatta nu helheten i denna ruta "Innehåll" (Förväntat resultat, hur ni ska arbeta för att träna er mot detta och hur och när eleverna ska bli bedömda). Skriv en ingresstext och välj en bild som sammanfattar det arbetet du planerat och lockar till att vilja veta mer...

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Baklängesplanering i Uddevalla
Möss och människor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback